‘Gureba’ şartı yerine getirilmedi: 107 bin kişi yerine 404 kişi ücretsiz tedavi edilmiş

‘Gureba’ şartı yerine getirilmedi: 107 bin kişi yerine 404 kişi ücretsiz tedavi edilmiş

Sayıştay denetçileri, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi’nin bir yılda 107 bin kişiyi ücretsiz olarak tedavi etmesi gerekirken sadece 404 kişiyi ücretsiz olarak tedavi ettiğini ortaya çıkardı.

Sayıştay Başkanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ilişkin 2020 Denetim Yılı Raporu'nda 2010 yılında İstanbul’da kurulan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’ne ilişkin dikkat çeken bir tespite yer verdi.

Sayıştay denetçileri, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’nin, kuruluşunda Vakıflar Meclisi tarafından belirlenen Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi’nde "sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi" şartını yerine getirmediğini belirledi

‘GUREBA’ ŞARTINI YERİNE GETİRMEDİ

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; Sayıştay raporunda, “Vakıflar Meclisi’nin üniversitenin kuruluşuna ilişkin 405 numaralı kararında vakıf üniversitesinin Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfı'nın vakfiyesindeki ‘gureba’ şartının yerine getirilmesi amacıyla kurulacak üniversiteye bağlı sağlık kuruluşları tarafından verilecek sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesinin sağlanmasına karar verilmiştir. Üniversitesinin Tıp Fakültesi Hastanesi’nce verilen sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi şartının sağlanmadığı ve üniversitenin bu yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin kontrolünün yapılmadığı görülmüştür” denildi.

Denetim raporunda yer verilen tabloya göre, üniversite hastanesinde 2020 yılında toplam 538 bin 775 bin kişi tedavi edildi. Üniversite hastanesinin “Sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verme” şartını yerine getirmesi için bu hastaların 107 bin 755’inin ücretsiz tedavi etmesi gerekiyordu. Ancak sadece 404 hasta bu kapsamda ücretsiz olarak tedavi edildi. Ayrıca, hastane sağlık hizmetlerinden sadece 2020 yılında 378 milyon TL gelir elde etti.

DAHA FAZLA