Güray Öz’den Cumhuriyet açıklaması: Ayrılıkların nedeni birlikte çalışma olanağının kalmaması

Güray Öz’den Cumhuriyet açıklaması: Ayrılıkların nedeni birlikte çalışma olanağının kalmaması

Cumhuriyet gazetesinden ayrılık yazısına izin verilmeyen Güray Öz, gazete yönetimindeki değişim ve yaşanan istifalara ilişkin tutumunu açıkladı.

İleri Haber

Cumhuriyet gazetesi Okur Temsilcisi ve köşe yazarı Güray Öz sosyal medya hesabından yayınladığı bir mesajla gazeteden ayrıldığını açıklamıştı.

Kararını "Bir veda yazısı yazmak isterdim ama olmadı" açıklamasıyla duyuran Öz, bugün Twitter hesabından gazetedeki yönetim değişikliği sonrası yaşanan istifalara ilişkin tutumunu açıkladı.



“Cumhuriyet gazetesindeki görevlerimden ayrıldıktan sonra veda yazım yayımlanmadığı, yazımı geri çektiğim için konu ile ilgili tutumumu belirtme gereğini duydum” ifadeleriyle sözlerine başlayan Öz, yönetim değişikliği sonrası yaşanan istifaların nedenini açıkladı.

“Ayrılanların ortak noktası yönetime gelen yeni ekibin etkin kesiminin, Cumhuriyet davasındaki tutumudur” diyen Öz, istifaların “liberallerle - ulusalcılar” arasında bir çatışma olarak yorumlanmasına tepki göstererek şu açıklamayı yaptı: 

Cumhuriyet gazetesindeki görevlerimden ayrıldıktan sonra veda yazım yayımlanmadığı, yazımı geri çektiğim için konu ile ilgili tutumumu belirtme gereğini duydum. Cumhuriyet gazetesinden çok sayıda yönetici, yazar, muhabir, editörün ayrılmasının farklı nedenleri var. Ama ayrılanların ortak noktası yönetime gelen yeni ekibin etkin kesiminin, Cumhuriyet davasındaki tutumudur. 

Yeni yöneticilerin bir kısmı Mahkemede yargılanan gazetecileri gerçekleri yansıtmayan ifadelerle suçlamayı tercih ettiler. Yargılananlar ve arkadaşları bu nedenle birlikte çalışma olanağının kalmadığını düşündüler.

[ih2]

Ben kişisel olarak farklı ve saygın bir tutum sergileyen yargılananlarla dayanışmasını hiç eksiltmeden sürdüren değerli yazar Ali Sirmen’i bu ekiple özdeşleştirmiyorum.

Gazeteden ayrılanların bir diğer ortak noktası, gazeteciliğin genel ilkelerine haberde nesnel, yorumda özgür olma ilkesine sadık gazeteciler olmalarıdır. 

Bu ortak tutum dışında her birinin politik görüşlerinin ideolojik yaklaşımlarının farklı olması doğaldır, zaten de öyledir. Örneğin ben kendimi sosyalistler arasında sayıyorum. 
Gazeteden ayrılanların konu ile ilgili kişisel görüşlerini aktarırken ayrılanlar adına konuşmadıklarını vurgulamaları algı yaratma peşindeki “iyi niyetlilerin” çarpıtmalarını önleyecektir. 

Bu istifaların “liberallerle - ulusalcılar” arasında bir çatışma olarak yorumlanması gerçeklerle bağdaşmaz. 

Türkiye’de liberaller-sosyalistler-ulusalcılar arasında bir ideolojik çatışma var; ama Cumhuriyet kimi çabalara rağmen liberallerin yönettiği bir gazete olmadı. Liberalleri çözen, etkisizleştiren tutarlı eleştiriler sosyalistlerden geldi. 

Liberallerin kimi görüşleri yayın ilkeleriyle çeliştiğinde, gazetenin muhalif kimliğini zedelediğinde, zehir yayılma eğilimi gösterdiğinde eleştirdiğim, yönetimi yanlış anlaşılabilecek kasıtlı tutumlara karşı dikkatli olmaya çağırdığım bilinir. 
[ih3]

Yazarların belirli bir kalıp içinde yazmaya zorlanmaları düşüncenin gelişmesi önünde büyük bir engeldir. Umarım gazetede kalan ve yönetimle farklı görüşleri, örneğin sosyalizmi savunan arkadaşlarımız düşüncelerini özgürce savunabilirler. 

Cumhuriyet önemli bir gazetedir. Giderek yoğunlaşan baskı ve zorluklara, Cumhuriyet davasında iyi bir sınav vermemiş olanların artan etkinliğine karşın umarım yaşamayı ve gazete kimliğini korumayı başaracaktır.”

 

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliğinin arından gazetedeki birçok tecrübeli isim gazeteden istifa etmiş ya da tasfiye edilmişti.


İlgili Haber: Cumhuriyet'te 'veda yazıları' devam ediyor

DAHA FAZLA