Güney Afrika’da koronavirüse karşı verem aşısı denenmeye başlandı

Güney Afrika’da koronavirüse karşı verem aşısı denenmeye başlandı

Güney Afrika’da koronavirüsün etkilerini hafifletmek için sağlık çalışanları üzerinde verem aşısı uygulanmaya başladı. Toplam 250 sağlık çalışanının üzerinde uygulanacak aşının ilk denemesi için 2 kişiye verem aşısı yapıldı.

Güney Afrika Cape Town’da bulunan Tıbbi Denemeler Merkezi (TASK) verem aşısını solunum yolları rahatsızlıklarını önlemedeki başarısından dolayı yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı denemeye başladı. Bu klinik deneme kapsamında 250 sağlık çalışanı üzerine uygulanacak yüzyıllık verem aşısı, pazartesi günü iki sağlık çalışana yapılan aşılarla başladı.

eNCA’nın haberine göre TASK, aşı denemesini resmi olarak Covid-19 tedavi merkezi olarak hizmet veren Tygerberg Hastanesinde gerçekleştiriyor. Aşı denemesi için en uygun adayların sağlık çalışanları olduğunu söyleyen TASK CEO’su Profesör Andreas Diacon, "katılım tamamen gönüllü ve (bugün) aşılanan ilk iki kişi de ilk gönüllülerimiz. Tamamen sağlıklı insanları aşılıyoruz. Bu bir aşıdır, bu yüzden sizi gelecekte olacak şeylerden koruması beklenir ve biz de bundan sonrasını gözlemleyeceğiz” şeklinde konuştu.

AŞI SOLUNUM YOLLARI RAHATSIZLIKLARINDA BAŞARILI

Profesör Andreas Diacon, "Gözlemlerimize göre verem aşısının bağışıklık sistemine tam olarak açıklayamadığımız etkileri var.’ dedi ve sebebi bilinmese de aşının solunum yolları rahatsızlıklarıyla baş etmede olumlu sonuçlar verdiğini, aşının yapıldığı çocukların astım gibi solunu yolları hastalıklarından görece daha az etkilendiğini ekledi.

Aynı şekilde araştırma ekibi de “BCG (verem aşısı); çocuklarda vereme karşı aşı olarak kullanılmaktadır, ancak çocuk ve yetişkinlerde diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı spesifik olmayan koruyucu etkileri de bulunmaktadır. Güney Afrika’da tüm yeni doğanlar BCG aşısı olur. Yetişkinleri yeniden aşılanması bu pandeminin etkilerinin azalmasına katkı sağlayabilir” şeklinde açıkladı.

‘KORONAVİRÜSÜN ETKİLERİNİ AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ’

Diacon en azından bu tedavi ile koronavirüsün etkilerini azaltmayı ve bu sayede insanların hayatta kalma ihtimallerini artırmayı hatta hastaneye gitmeye bile gerek kalmadan hastalığı atlatabilmelerini hedeflediklerini belirtti.

Diacon "En iyi adayları seçmeye çalıştık. Bu nedenle Cape Town Hastanelerindeki sağlık çalışanlarını dahil ettik. Enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu yerler buralar. (Yüksek enfeksiyon riski) bu araştırma için çok iyi bir şey, böylelikle koruma sağlayıp sağlamadığını daha hızlı görebilir ve en çok ihtiyacı olanlara bunu gösterebiliriz” diye ifade etti.

BCG aşısı ve Covid-19 ilişkisi, daha önce BCG aşısı yapan ülkelerde daha az ölüm oranı olduğunu iddia eden bir araştırmayla dünya kamuoyunun gündemine gelmişti. Bu konuda sağlık çalışanları üzerinde başka bir deneme Avustralya’da Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülüyor.