Güneş’te patlama: Dijital yaşam durabilir

Güneş’te patlama: Dijital yaşam durabilir

Bilim insanları Güneş üzerinde gözlemlenen bir lekenin önümüzdeki günlerde Dünya’daki radyo iletimini, GPS ve elektromanyetik sistemleri etkileyebileceğini söyledi.

Bilim insanları Güneş’te gözlemlenen Mars büyüklüğündeki bir lekenin Dünya’ya doğru döndüğü açıkladı. AR2770 ismi verilen bu lekenin gittikçe büyüdüğünü paylaşan uzmanlar önümüzdeki günlerde Dünya’daki radyo iletimini, GPS ve elektromanyetik sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyardı. 
Güneş lekesi, ABD’nin Florida eyaletinde gözlem yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi. Ardından bilim insanları harekete geçti.
NASA'nın belirttiğine göre, Güneş patlamaları, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımının gerçekleşmesiyle oluşuyor.
Ardından Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya'nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerinde aurora adı verilen  ışık olayları gerçekleşiyor. 
Bu esnada radyo iletiminde aksaklıklar, uyduların elektronik devrelerinde hasar, elektrik iletim hatlarında bozulmalar ve kimi zaman şehir elektriğinde kayıplar görülebiliyor.

DAHA FAZLA