Güncelliğini kaybetmeyen iyilerden: “Aç Tırtıl”

Güncelliğini kaybetmeyen iyilerden: “Aç Tırtıl”

“Aç Tırtıl” çocuklara sayılardan meyvelere, günlerden gelişip dönüşmemize dair birçok kavramı veriyor. 1969 Yılından beri çocukların öğrenme süreçlerinin en iyi destekçisi olan “Aç Tırtıl”, çocukların dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkıyor.

Umut Dağlar

Duygular, davranışlar, haftanın günleri, renkler, sayılar, yiyecekler… Çocuklarımız dünyaya gözlerini açtıktan sonra pek çok şey öğreniyorlar, hayatları boyunca da öğrenmeye devam edecekler. Özellikle okul öncesi döneme adımlarını attıkları süreçte öğrenecekleri kavramlar giderek artıyor ve karmaşıklaşıyor. İşte bu tam da bu dönemlerinde neleri hangi sırayla, ne şekilde ve ne kadar zaman diliminde öğrendikleri onların hayatlarının temellerini atıyor. Açıkçası, burası zor bir süreç. Fakat aşılmaz değil. Birçok yöntem ve bu yöntemlerin en iyi destekçisi kitaplar ile birlikte öğrenmeyi çocuklar için eğlenceli, anlamlı ve keyifli bir hale getirebiliriz.

“Aç Tırtıl” kitabı ise çocuklarımızın öğrenme süreçlerinde en iyi kullanabileceğimiz materyallerden biri. Eric Carle’ın kaleminden çıkan ve 1969 yılında yayınlandığından itibaren tüm dünyada 62 dile çevrilen, aynı zamanda birçok ödülün sahibi olmuş bu kitap, hala güncelliğini koruyor.

“Aç Tırtıl”, büyük boyutu, canlı renkleri, birbirinden güzel çizimleriyle, akıcı ve sade diliyle çocukların ilerleyen yılların da vazgeçilmez kitabı olacağa benziyor.

Yumurtadan çıkan bir tırtılın hikayesi, sıcacık bir pazar günü başlıyor. Tırtılımız yumurtadan çıktıktan sonra kendine yiyecek bir şeyler aramaya başlıyor. Aç tırtılımız elmaları yiyor, armutları yiyor.. Pazartesi 1 elma yiyor, Salı günü 2 armut… Cuma günü ise tam 5 tane portakal yiyor. Cumartesi günü ise işler çığırından çıkıyor. Aç tırtılımız o gün birçok yiyecek yiyor. Ve o gece karnı çok ağrıyor… Ertesi sabah uyandığında ise taze bir yaprak yiyor ve karnının ağrısı geçiyor. Üstelik karnı aç değildi… Artık kocaman şişman bir tırtıl olmuştu. Aç tırtıl kendisine koza denilen bir ev yapıyor ve içine yerleşiyor. Zaman geçtikten sonra güzeller güzeli bir kelebek olarak kozasından çıkıyor…

“Aç Tırtıl” çocuklara sayıları, günleri, meyveleri, renkleri, yiyecekleri, sağlıklı beslenmeyi, doğayı ve en önemlisi de gelişme ve olgunlaşma süreçlerini anlatıyor. Tüm bunların dışında her gün gelişmemizi ve başka bir şeye dönüşmemizi  “Aç Tırtıl”dan öğreniyorlar. 1969 yılından itibaren de hem çocukların hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin en sevdiği kitaplar arasında yerini alıyor.

Çocuklarımızın öğrenme süreçlerinin en iyi destekçilerinden biri olarak “Aç Tırtıl” yıllar boyunca değerini, önemini ve güncelliğini kaybetmeyecek olan kitaplardan biri olarak çocuklarımızı eğlendiriyor, onlara birçok şey öğretiyor, öğretmeye devam edecek.

KÜNYE: Aç Tırtıl, Eric Carle, Çev: Fatih  Erdoğan, Mavi Bulut Yayınevi, 2010, 32 Sayfa.

DAHA FAZLA