Gümüşhane Cezaevi’nde şüpheli şekilde ölü bulunan polis Meclis gündeminde

Gümüşhane Cezaevi’nde şüpheli şekilde ölü bulunan polis Meclis gündeminde

KHK ile ihraç edilen polis Mustafa Kabakçıoğlu, Gümüşhane Cezaevi’nde 29 Ağustos 2020 tarihinde ölü bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kabakçıoğlu'nun şüpheli ölümüne ilişkin soru önergesi hazırladı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile polislik görevinden ihraç edilen ve dört yıldır tutuklu bulunan Mustafa Kabakçıoğlu, 29 Ağustos 2020 tarihinde Gümüşhane Cezaevi'ndeki hücresinde plastik sandalye üzerinde ölü bulundu.

Kabakçıoğlu'nun hayatını kaybetmesinin ardından hücredeki fotoğrafının ortaya çıkmasıyla şüpheli ölüme ilişkin tartışma başlarken, konuya ilişkin açıklama yayınlayan Gümüşhane Başsavcılığı, Kabakçıoğlu'nun hastaneye gitmeyi reddetiğini iddia etti.

'ADALET BAKANLIĞI VERİLERİ NEDEN PAYLAŞMIYOR?'

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise Kabakçıoğlu'nun ölümüne ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Kabakçıoğlu’nun ölümünde ihmal olup olmadığını soran Karaca, “Adalet Bakanlığı, pandemide cezaevlerinde yaşananlara dair neden sessiz kalmakta, temmuz ayından bu yana verileri kamuoyuyla neden paylaşmamaktadır?” diye sordu.

Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler arasında ağır hasta sayısının ne olduğunu soran Karaca, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

'MUSTAFA KABAKÇIOĞLU'NUN ÖLÜM SEBEBİ NEDİR?'

-Hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlülerin illere /cezaevlerine göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?

-Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler arasında kaç ağır hasta bulunmaktadır?

-Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler arasında kaç kronik hasta bulunmaktadır?

-Hayatını kaybeden Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölüm sebebi nedir?

-Kamuoyuna yansıyan fotoğrafları göz önünde bulundurulduğunda, ölü olarak bulunduğunda sandalyede oturur halde olmasının sebebi ve gerekçesi nedir?

-Mustafa Kabakçıoğlu’nun herhangi bir kronik hastalığı var mıdır?
-Gardiyan ya da görevlilerin ihmali söz konusu mudur? Hastane yerine tek kişilik hücreye konulmasının gerekçesi nedir? İhmal ya da kusuru olduğu düşünülen görevliler hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümü 29 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşmiştir. Aradan geçen zamanda açıklama yapılmamasının nedeni nedir?

'KABAKÇIOĞLU NEDEN TEK KİŞİLİK ODADA TUTULMUŞTUR?

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Mustafa Kabakçıoğlu’nun 20 Ağustos, 24 Ağustos ve 27 Ağustosta rahatsızlığını bildirmiştir. 7 gün içinde üç kere rahatsızlanan ve durumunun kötü olduğu anlaşılan Kabakçıoğlu’nu neden tek kişilik odada tutulmuştur?

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında Kabakçıoğlu’nun rahatsızlandığın-da hastaneye gitmek istemediği belirtilmiş ve sadece 27 Ağustosta gitmeyi reddettiğine dair tutanak tutulduğu belirtilmiştir. 20 Ağustos ve 24 Ağustos’ta hastaneye gitmeyi reddetmesine dair kanıtlar nelerdir? Ayrıca 27 Ağustos’ta Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmeyi reddetmesi üzerine tutulan tutanak kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

-Cezaevlerinde tek kişilik odada ölü olarak bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

-Adalet Bakanlığı, pandemide cezaevlerinde yaşananlara dair neden “sessiz” kalmakta, temmuz ayından bu yana verileri kamuoyuyla neden paylaşmamaktadır?