'Gülistan Doku nerede' diye soran kadınlara polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı!

'Gülistan Doku nerede' diye soran kadınlara polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı!

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku'dan bir yıldır haber alınamıyor. Kadınlar, birçok şehirde Gülistan içi sokağa çıktı.

İleri Haber

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku'nun Dersim'de kaybolmasının üzerinden tam 1 yıl geçti. Kadınlar, Gülistan'ın kaybolmasının birinci senesinde Türkiye'nin dört bir yanında sokağa çıktı.

Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020 gününden bu yana haber alınamıyor. Gülistan'ın son görüldüğü yer olan Uzunçayır Baraj Gölü'nde arama kurtarma çalışmalarında da bir iz tespit edilmedi.

BAŞ ŞÜPHELİ TUTUKLANMADI

Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin baş şüpheli olan Zaynal Abakarov ise serbest. Abarakov'un polis olan üvey babası Engin Yücel, ise soruşturmanın gizliliğini ihlalden kasım ayında açığa alındı.

Öte yandan Yücel, hakkında Gülistan Doku’ya ait bilgileri “Hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve bu suçu kamu görevlisi sıfatıyla yapmak”tan kamu davası açıldı.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu'nun çağrısıyla bugün Türkiye'de birçok noktada kadınlar Gülistan Doku için sokağa çıktı.

DERSİM

Gülistan Doku’nun kaybedildiği Dersim’den seslenen anne Bedriye Doku, “Ne yaptınız Gülistanıma, başına ne getirdiniz, hangi toprağa gömdünüz. Bulun bir an önce kızımı” dedi. 

Dersim Kadın Platformu, Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kayboluşunun birinci yılında Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması için bir araya geldi. Açıklamaya, Doku’nun annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Alican Önlü, Dersim Dağ, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin katıldı. Açıklamada, "Bir yıldır soruyoruz, soracağız Gülistan suda değil, nerede?" pankartı açılırken Gülistan Doku'nun fotoğrafları ve "Gülistan Doku nerede" dövizleri taşındı.

Dersim Kadın Platforum adına açıklama yapan Damla Çınar, "Failleri kentimizde yaşanan sayısız cinsel suçtan, katledilen ve kaybedilen kadınlardan, Şule’den Duygu’dan, İpek’ten, Pınar’dan, Aylin’den, Esma’dan tanıyoruz. Kadınları ikincil cins olarak gören, yaşamı erkek egemenliği üzerine inşa eden, yargıdan medyaya kadar, öldürülse bile hep kadınları suçlayan düzeniniz, bu düzeni hevesle sürdüren iktidar suçludur. Biz kadınlar bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı?  Bugün bir çok farklı şehirden kadınlar ile aynı soruyu soruyoruz. İlk günden beridir sormaktan vazgeçmediğimiz gibi, Gülistan bulunana kadar akıbeti sormaktan da vazgeçmeyeceğiz" ifadesinde bulundu. 

Gülistan Doku’nun Annesi Bedriye Doku da, kızının hala neden bulunmadığını sordu. Anne Doku, bir yıldır yaşadığı acının tarifi olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Ben Gülistan’ı devlete emanet ettim. Gülistan ‘korkuyorum’ diye mesaj atıyor. Gülistan neden korkuyor. Ne yaptınız Gülistanıma, başına ne getirdiniz, hangi toprağa gömdünüz? Ben Gülistan’ın annesiyim bir yıldır yüreğimi parçaladılar. Ben kafamı bir yıldır yastığa koyduğumda içime ateş düşüyor. Bulun bir an önce kızımı.”

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli Önü'nde yaptığı basın açıklamasıyla Gülistan Doku için adalet istedi.

Yapılan açıklama şu şekilde:

''GÜLİSTAN DOKU NEREDE?

Gülistan tam bir yıl önce bugün kayboldu. Yüzlerce kadının katledildiği, kadınların şüpheli bir şekilde bir yerden düştüğü, adına intihar denildiği, çocukların istismara uğradığı ve tüm bunlar olurken medyanın sustuğu, hukukun erkekçe işlediği, kolluk güçlerinin failleri koruduğu koskaca bir yıl geçti Gülistan'ı son kez görmemizin üzerinden.

Bizler biliyoruz ki Gülistan kendi kendine kaybolmadı. Bir gün önce onu kaçırmaya çalışan Zaynal Abakarov ve bu kaçırma olayın üstünü kapatmaya çalışanlar hala yargılanmadılar. Gülistan kayıpken devlet ne yaptı? İntihar dedi. Göstermelik bir şekilde aramaya yaptı. Etkin soruşturma isteyen kadınlar ise sokakta, kent meydanında, üniversitelerde ve yurtlarda Gülistan doku nerede diye sorduğunda   ise işkence ve gözaltılar ile yıldırılmaya çalışıldı. Devlet gülistanın kaybedilişinin üstünü kapatmaya çalışıyor. Delil karartıyor, sahte delil üretiyor ve gerçeği soran ya da söyleyenleri ise baskı altına almaya susturmaya ve yıldırmaya çalışıyor.

 Zaynal ve ailesi birbiriyle çelişen ifadeleri olduğu halde bugün ellerini kollarını sallayarak aramızda dolaşıyorlar. Yaşadığımız kentlerin sokaklarında katillerimiz, tecavüzcüler, istismarcılar, tacizciler ellerini kollarını sallayarak gezmeye devam ediyor. Haklarımız ve yaşamlarımızı korumakla yükümlü olan devlet ise İstanbul Sözleşmesine ve 6284 No’lu yasaya saldırıyor. Eğer İstanbul sözleşmesi etkin uygulansaydı Gülistan Doku’nun nerede olduğunu öğrenmiş olurduk. Sözleşme etkin uygulansaydı Gülistan bugün aramızda olurdu. Tahammülümüz yok artık yeter! Her sabah kadın cinayetlerini ile gözümüzü açmak, gece uyumadan önce bugün kaç kadın ölmüş diye sorgulamak istemiyoruz. Bu ülkede kadınlara yönelik bir cins kırımı var.

Bu cinayetlerin sorumluları Meclis’te sözleşme karşıtı bildiri dağıtanlar ve buna göz yumanlardır. Kadınların öldürülmesine seyirci kalan iktidar İstanbul sözleşmesini tartışamaya açma cüreti gösteriyor hala.  Diyanet işleri kadınların bedenleri ve yaşamları üzerine söz söyleyebiliyor hala.

Aylin Sözer’i yakarak katleden Kemal Delbe,

Selda Taş’ı vurarak öldüren Mehmet Taş,

Annesi Vesile Dönmez'i öldüren Uğur Dönmez,

Daha önce tehdit ettiği Sevgi Tekin’i öldürüp kayıplara karışan Gökhan Ağtaş,

Eşi Aslıhan d.yi boğarak öldüren Polat h.,

Kristian Novytska'yı işkence ile katledenler,

Vildan ve Osman'ı namus diyerek tecavüz ederek vahşice katleden bir aile,

Özlem K.’yi 6 aylık bebeğinin yanındayken vurarak ağır yaralayanlar,

Yüzde elli zihinsel engelli raporu olan 15 yaşındaki Emine'ye tecavüz eden ve bunu bilip de susan köylüler,

İmam nikahlı eşi Selma Taşkaya’yı pompalı tüfek ile öldüren Fahri Küçükdivan,

7. kattan düşerek yaşamını yitiren "Ben bir yerden aşağıya atlamam biri atmıştır" diyen Feyza Nur Saydam'ın  ölümüne intihar diyerek kapatmaya çalışanlar,

Annesi Betül Tuğluk’u öldüren Berk,

İki kızına ve torunlarına cinsel istismarda bulunan Cafer Yılmaz,

İpek Er’i alıkoyan tecavüz eden ve intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan

4 yaşındaki Leyla Aydemir'i öldürmekten müebbet hapis yiyen ama şuan serbest olan Yusuf Aydemir

Aleyna Çakır cinayetinin birinci dereceden sorumlusu Ümitcan Uygun,

Ve bugün kaybolmasının üzerinden bir yıl geçen Gülistan Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli Zaynal Abakarov.

Bugün devletin cezasızlık politikaları ile sırtları sıvızlanarak hayatlarına devam ediyorlar. Biz kadınlar yaşadığımız evlerde çalıştığımız iş yerlerinde ve atölyelerde geçtiğimiz sokaklarda her an saldırıya şiddete ve cinayete uğrama korkusu ile günlerimiz geçiriyoruz. Yok öyle yağma. Ya bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da bu kentleri ateşe vereceğiz!

Birileri kentleri ateşe veririz sözümüzden çok korkmuşlar ve paniğe sevk edilmişler. Sırf " Bu kenti yakmamız yakın" diyerek tweet atan bir kadın gözaltına alınıp yargılandı. Bizler bu sözlerden kimin korktuğunu ve panik olduğunu çok iyi biliyoruz;

Kadın düşmanlar kadın katilleri sırtını erkek iktidara dayayanlar ve İstanbul sözleşmesine karşı çıkanlar.

Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadara haklısınız. Ya Gülistan dokuyu bulur kadın katliamlarını durdurursunuz ya da bizler, bize yaşam alanı sağlanmayan bu kentleri ateşe veririz. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kızkardeşimize söz veriyoruz;

Gerçek adalet sağlanan kadar mücadeleden dönmek yok.''

DİYARBAKIR

Diyarbakır Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu, Gülistan için Ofis Hazal Park’ta buluştu.

ANTEP

ANKARA

Ankara'da Gülistan Doku için Çankaya Belediyesi önünde toplanan kadınlara polis saldırdı. Saldırıda en az 15 kadının gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında iki gazetecinin de olduğu belirtildi.

İSTANBUL

İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar "Gülistan Doku nerede?" diye sordu.

İZMİR

İzmir'de de Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Gülistan Doku'nun akıbetini sordu.

HATAY

Kadınlar, 1 yıldır kayıp olan Gülistan Doku için Hatay'dan da seslerini yükseltti