'Guaido ne zamana kadar devam edecek?'

'Guaido ne zamana kadar devam edecek?'

Venezuela'da kendini başkan ilan eden eski Ulusal Meclis Başkanı Guaido hukuken boşa düşmüş durumda.

Özgür Yılmaz

Venezuela'da kendini başkan ilan eden eski Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun başkanlıkta ısrarı boşa düşmüş durumda. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, şu anda ülke dışında olan Guadio'nun suç işlediğini, ülkeye giriş yaptığı an tutuklanacağını söyledi.

Juan Guadio geçtiğimiz cumartesi günü (23 Şubat) ABD'nin yardım kuruluşu USAID tarafından Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki şehri Cucuta'ya gönderilen "insani yardıma" ulaşmak için ülke dışına çıkmıştı. Venezuela Hükümeti'nin sınırı kapamasından sonra bu "yardımları" ülkeye sokma konusundaki amacına erişemeyen Guaido, Venezuela'ya askeri müdahalenin zemini hazırlamak için uluslararası baskıyı arttırma yoluna gitmişti. Sınırdaki "yardım" kamyonlarını yaktırdığı ortaya çıkan Guaido, daha sonra başında "Tropiklerin Trump'ı"nın olduğu Brezilya'dan başlayarak kendisini destekleyen ülkeleri gezmeye başlamıştı.

RT İspanyolca'nın 'Guaido ne zamana kadar devam edecek?' başlıklı söz konusu araştırmasına göre, Guaido kendini Venezuela Anayasası'nın 233. maddesine dayanarak başkan ilan etmişti. Ancak aynı maddede, halkın çoğunluğu tarafından desteklenen başkan adayının 30 gün içerisinde ülkede seçimleri yaptırması gerekiyordu. Ancak bu süre, geçtiğimiz cumartesi günü sona ermiş durumda. Dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oylanan ABD'nin Venezuela hakkındaki "Ülkede acilen seçim yapılması" yasa tasarısı da daimi iki üye olan Rusya ve Çin'in itirazlarıyla reddedilmişti. 

Dolayısıyla Guaido'nun önündeki en kuvvetli strateji, ülkeye ABD öncülüğünde bir askeri müdahale yapılması.