Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek: Yaşamak ve gitar çalmak istiyorum

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek: Yaşamak ve gitar çalmak istiyorum

Cezaevinde yaptıkları görüşmeleri aktaran CHP'li vekiller, ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Gökçek'in, "Sanatımı yapmak istiyorum. Sanatıma engel olunmaya devam edildiği sürece, ölümü göze aldım. Kültür merkezinden alındım, zaten yurtdışına gidip geliyorum. Kaçma şüphem olsa zaten gittiğim yerlerden dönmezdim. Tutuklu olmam sanatıma darbedir" dediğini aktardılar.

CHP'li vekiller Turan Aydoğan ve Mahir Polat, 199 gün süren açlık grevinin ardından 4 Ocak'ta ölüm orucuna başlayan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'i cezaevinde ziyaret ettiler. Vekiller, Gökçek’in durumuna ilişkin “Hukuksuzluğa karşı ölümü orucuna girmiş fakat yaşamdan vazgeçmiş değil. Besteler yaptığını tiyatro oyunları yazdığını söyledi. Gitar çalmak istediğini söyledi” dediler.

Bianet’ten Ruken Tuncel’in haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek, Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve avukat Selçuk Kozağaçlı’yı ziyaret ettiler.

Ziyaretin ardından bianet’e konuşan CHP’li vekiller, 200 gün açlık grevinde kalan, 13 gün önce de ölüm orucuna başlayan  Grup Yorum üyesi Gökçek’in durumuna dikkat çektiler.

‘İNSANLAR AYLARCA İDDİANAME OLMADAN TUTUKLU KALIYOR’

Aynı zamanda Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Turan Aydoğan, cezaevlerinde adaletsizliğin gün geçtikçe arttığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Cezaevlerinde artış gösteren adaletsizlikleri bizler milletvekili olarak, kamu adına denetlemek durumundayız. İnsanlar aylarca iddianame olmadan tutuklu kalıyor. Uzun tutukluluk süresi zaten adalet sisteminin başlı başına bir sorunu. Uzun tutukluğa bir an önce son verilmeli ve tutuksuz yargılamaların önünün açılması gerekiyor.

Sözünün ettiğim sorunların mağduru olan Osman Kavala, Selçuk Kozağaçlı ve İbrahim Gökçek’i ziyaret ettik.

‘TUTUKLU OLMAM SANATIMA DARBEDİR’

İbrahim Gökçek, 40-45 kiloya düşmüş durumda, aşırı derede kilo kaybetmiş. ‘Sanatımı yapmak istiyorum. Sanatıma engel olunmaya devam edildiği sürece, ölümü göze aldım. Kültür merkezinden alındım, zaten yurtdışına gidip geliyorum. Kaçma şüphem olsa zaten gittiğim yerlerden dönmezdim. Tutuklu olmam sanatıma darbedir’  diyor.

İbrahim Gökçek, sanatını özgürce yapabilmek için ölümü göze alıyor. Herkesle aynı fikirde olamazsınız, fakat yaşam hakkı kutsaldır. Bu nedenle aynı düşünceyi paylaşmasa dahi herkes İbrahim Gökçek için kaygılanmalı.

‘SANATÇILARIN SANATI ENGELLENMEMELİ’

Selçuk Kozağaçlı, Yargıtay’da olan davası için birtakım kaygıları olsa da yargıya inanmak istediğini söyledi. Ölüm oruçlarına değindi; sanatçıların sanatlarının engellenmemesi gerektiğini, bir yargılama yapılacaksa dahi bunun tutuksuz olarak yapılabileceğini ifade etti.

‘OSMAN KAVALA UMUTSUZ DEĞİL’

Osman Kavala ise; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hakkında verdiği ihlal kararının mahkeme tarafından uygulanmamasına değindi. Kavala, iş insanı olarak ‘benim tuzum kuru’ diyerek köşesinde oturabilirdi de oturmadı, özgür dünya için itirazlarını dile getirdi ve bu nedenle tutuklandı. Bu hukuksuzluk AİHM kararına sürdürülüyor. Osman Kavala davası Türkiye kamuoyunun dikkatle izlemesi gereken bir davadır. Osman Kavala, hukukun hiçe sayılmasına rağmen umutsuz değil, morali gayet iyi."

‘BİR YANIYLA YAŞAMA TUTUNUYOR, BİR YANIYLA ÖLÜME YÜRÜYOR’

İzmir Milletvekili Mahir Polat da ziyarete ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“İbrahim Gökçek, bir yanıyla yaşama tutunuyor, bir yanıyla ölüme yürüyor. 2019 yılının ilk aylarında tutuklanmış ve hala ortada iddianame dahi yok. Böylesi bir hukuksuzlukla karşı karşıya. Bu hukuksuzluğa karşı ölümü orucuna girmiş fakat yaşamdan vazgeçmiş değil. Besteler yaptığını tiyatro oyunları yazdığını söyledi. Gitar çalmak istediğini söyledi.

‘YAŞAM HAKKI KUTSALDIR’

‘Pir Sultan Abdal neyse ben de oyum. Taleplerimiz; İdil Kültür Merkezi’nin basılmaması, Yorum konserlerinin engellenmemesi, hakkımızdaki davaların düşürülmesi’ diyor.

Yaşam hakkı kutsaldır, insanlar yargılanacaksa bu hukuk çerçevesinde adil bir şekilde yapılmalı.

‘KAN DAVASIDIR’

Osman Kavala’nın sağlığı ve morali gayet iyi. Mahkemenin AİHM kararına uyarak tahliye kararı vermesini bekliyor. Zamanını kitap okuyarak ve yazarak geçirdiğini söyledi. Türkiye’ye ve dünyaya dair konuşmalar yaptık. Şunun altını çizmek gerekiyor; Kavala bu ülkenin aydınlık yüzlü insanlarından biridir; kendisine yapılan kan davasıdır.

KOZAĞAÇLI: EN ÇOK ACIYAN YERİMİZ, EN ÇOK KONUŞTUĞUMUZA DÖNÜŞÜYOR

Selçuk Kozağaçlı, kendi durumunu konuşmayı pek tercih etmedi. Gündeminde Grup Yorum üyelerinin açlık grevi vardı. Grup Yorum üyelerinin taleplerinin karşılanabilir talepler olduğunu ifade etti. Duyarlılık çağrısı yaptı ve kamuoyuyla paylaşmak üzere “En çok acıyan yerimiz; en çok konuştuğumuza dönüşüyor. Yorum ölüm orucunda” şeklinde bir not paylaştı.”