Grup Yorum davası ertelendi: Tanık kimseyi tanımadı

Grup Yorum davası ertelendi: Tanık kimseyi tanımadı

Aralarına Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu 5 kişinin yargılandığı davada, sanıkların tutukluluk halinin devam etmesi kararını veren mahkeme duruşmayı 20 Kasım tarihine erteledi.

Aralarında Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Bahar Kurt’un da bulunduğu 5 kişinin yargılandığı davanın 5’inci duruşması İstanbul 35’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya 2 yılı aşkın süredir cezaevinde kalan Bölek ile Kurt salonda hazır olurken, tanıklar Mustafa Arslan ve Giray Tekin duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.  98 gündür açlık grevinde olan Kurt ile 89 gündür açlık grevinde olan Bölek’in bitkin oldukları görülürken, duruşma kimlik tespitlerinin ardından başladı. 

İlk olarak söz alan tanık Giray Tekin, sanıklardan 2 kişiyi tanıdığını, söyleşi ve daha başka etkinlikleri organize ettiklerini söyleyerek, “Haklıyız komitesine” yönlendirme yaptıkları beyanlarında bulundu. Tanığın beyanının ardından Tekin’e soru yönelten avukatların sorularını yanıtsız bırakan Tekin, 2013 yılında sürekli polislerle görüştüğünü söylemekle yetindi. Bunun üzerine avukatlar, “Sanığın susma hakkı vardır” diyerek tanığın soruları yanıtlamaması gerektiğini mahkeme heyetine iletti.

TANIK KİMSEYİ TANIMADI

Ardından konuşan tanık Mustafa Arsalan, duruşma salonunda olan sanıkların hiçbirini tanımadığı beyanında bulundu. Tanık beyanlarının ardından iddia makamı, Grup Yorum üyelerinin ‘kaçabileceği’ ihtimali olduğunu gerekçe göstererek tutukluluk hallerinin devam edilmesini talep etti.

'24 SAAT BİR DAMLA SU VERİLMEDİ'

Ardından  tutuklu yargılanan Bahar Kurt, Silivri Cezaevi’nde yaşadıklarını anlatarak savunmaya başladı. İki yıldır tutuklu olduğunu,  mahkemenin 16 kezdir tutukluluğa devam kararı verdiğini, 27 Haziran’daki son duruşmada aynı gerekçelerle tutukluluğa devam kararı verildiğini belirtti. Kurt,  “O tarihten bu  hapishanede yaşadığım bazı şeyleri size anlatacağım. Çünkü bunun nedeni sizsiniz. Yaşadıklarımız sizi ilgilendiriyor. Beni tekli bir hücreye koydular. 24 saat tek damla su dahi vermediler. İki hafta boyunca su alamadım. İdarenin verdiği bir buçuk litre suyla kaldım. Ama benim açlık grevi nedeniyle beş buçuk litre suya ihtiyacım var” dedi.

'ADALET İSTİYORUM'

“Milyonların sesi olan iki sanatçıyı tutsak ediyorsunuz” diyen Kurt, savunmasını şöyle tamamladı: “Adalet yerini bulana kadar, taleplerimiz kabul edilinceye kadar, biz 30 kiloya düşsek bile direnmeye devam edeceğiz. Milyonların sesi olan iki sanatçıyı tutsak ediyorsunuz. Bu halkın iradesine darbedir. İnönü’de 55 bin kişiye konser verdik. Bakırköy Meydanı’nda Bağımsız Türkiye konseri verdik. 30’uncu yıl konserimizi yapmak istediğimizde her yeri bize kapattılar. Bir buçuk günde örgütlendik ve 500 bin kişiye konser verdik. Evet bizim tutsaklığımız halkın iradesine darbedir. Grup Yorum büyüdü, çığ gibi büyümeye devam edecek. Gücünü halktan alanlar yenilmezler. Bütün halkım için bütün arkadaşlarım için Grup Yorum için adalet istiyorum.”

'BEN NEDEN BURADAYIM?'

Ardından söz alan sanıklardan Fikret Akar konuştu. Akar, yargılamaların hukuksuz olduğunu ve tanıkların kendi aleyhinde verdikleri ifadelerin doğru olmadığını söyledi. Delil yaratılarak mahkum edilmeye çalışıldıklarını söyleyen Akar, “Suçum nedir soruyorum. Adaletsizlik sürdükçe adalet eylemleri sürecek. Bunun sorumluluğu omuzlarınızda. Ya eylemi söyleyin ya da neden iki yıldır tutukluyum onu söyleyin”  şeklinde konuştu.

'HUKUK DEVLETİNDE İNSAN HAKLARI TEMEL ALINIR'

Son olarak savunma yapan Helin Bölek ise,  “İki senedir buradayız. Hukuk devletinde insan hak ve özgürlükler temele alınır. Böyle bir şey görüyor musunuz? Yasalarla güvence altına şeylerden bahsediyoruz. Toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı. Ancak bu hak defalarca kez yasaklanıyor.  Burada olur mu bilemem ama benim talebim adaletin tecelli etmesidir” diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savunmaların ardından söz alan avukatlar müvekkillerinin uzun tutukluluk sürelerinin göz önünde bulundurulmasına ve tahliyelerine karar verilmesi talebinde bulundu. Duruşmaya verilen aranın ardından avukatların talebini ret eden mahkeme heyeti oy çokluğu ile sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 20 Kasım tarihine erteledi. (MA)