Grevdeki Bel-Karper işçilerine silahlı korkutma girişimi: 'Patronlar yaptı' iddiası

Grevdeki Bel-Karper işçilerine silahlı korkutma girişimi: 'Patronlar yaptı' iddiası

TİS’te anlaşamadıkları için 125 gündür grevde olan Bel Karper işçilerinin grev çadırına 2 gün üst üste kuru sıkıyla saldırı düzenlendi. Bel Karper işvereninin grev kırmak için bunu yaptığını iddia eden işçiler, “Sizin ağababalarınız bizi korkutamadı ki sizin taşeron şirketleriniz bizi korkutmaya çalışsın” diyerek seslendi.

İleri Haber

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren Bel Karper fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası’nın çalışmaları sonucu fabrikada çoğunluk sağlanarak yetki alınmış, buna rağmen patron Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için masaya oturmamıştı. Bu süreçte pandemi bahane edilerek 12 işçi ücretsiz izne, bir işçi ise kod-29 bahanesiyle işten çıkarılmıştı. Tek Gıda-İş 125 gündür grevde olan işçilerin kurduğu grev çadırına iki kez silahlı saldırı gerçekleşti. Kuru sıkı silahlara ait olduğu anlaşılan mermiler ile patronların işçilerin gözünü korkutmak için yaptığı iddia edildi. 

Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “125 gündür burada çeşitli baskılarla tehditlerle şantajlarla karşı karşıya geldik. Bel Karper işvereninin birçok oyununa sizinle birlikte şahit olduk. Buradaki grevi kırmak için; kaçak taşeron almaktan, kaçak işçi içeri sokmaktan, jandarmayı, kaymakamı üzerimize salarak cezalar kestirmeye çalışan Bel Karper işvereninin bin türlü oyununu gördük. Ama maalesef 2 gündür bu fabrikanın önünde kurulmuş olan çadırımıza 2 gecedir silahlı saldırı olmaktadır. Dün bu grev çadırımıza gece geç saatlerde yine 1 şarjör mermi atılarak grev gözcülerimiz korkutulmaya çalışılmıştır. Ve bundan 1 gün öncede olaylar yaşanmış, maalesef Çorlu jandarmasına haber vermemize rağmen gelmemiştir. 2’nci gün bu olay yine olduğunda arkadaşlarımız buradan giderek kişiyi yakalamasına rağmen zoraki tutanak altına alınmıştır” dedi.

‘YA BEL KARPER İŞVERENİ, İŞÇİLERİN HAKLARINI VERECEK YA DA FABRİKAYI KAPATIP GİDECEK’

Silahlı saldırıyı gerçekleştiren saldırganı grev çadırında bulunan işçilerin bireysel çabalarıyla yakaladığını ve zoraki bir şekilde tutanak altına aldırdığını belirten Durdu, “Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Tek Gıda-İş Sendikası’nı ve buradaki Bel Karper grevini ve grevdeki işçi arkadaşlarımızı, silah atarak, adam göndererek korkutmaya çalışanlar şunu bilsin, sizin ağababalarınız bizi korkutamadı ki sizin taşeron şirketleriniz bizi korkutmaya çalışsın. Biz onlara pabuç bırakacak sendika değiliz. Siz taşeron kullanmayın, eğer gücünüz yetiyorsa karşımıza ağababalarınızı çıkartın. Biz gece-gündüz bu kapının önünde mücadele veriyoruz, sizin gibi kaypaklara bu mücadeleyi bırakacak ne gözümüz var ne de burada yüreksiz işçi var. Bu mücadeleyi kazanana kadar asla yılmayacağız ve buradaki bu işçilerin başına bir şey gelirse bunun sorumlusu Bel Karper işverenidir. Ya Bel Karper işvereni, işçilerin sendikal haklarına saygı göstererek haklarını verecek ya da fabrikayı kapatıp gidecek” dedi.

Tek-Gıda İş örgütlenme uzmanı Yunus Durdu, pazartesi günü savcılığa da suç duyurusunda bulunacaklarını ve olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.