Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerinden Başkan Kerimoğlu'na: 'Hani her şey çok güzel olacaktı?'

Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerinden Başkan Kerimoğlu'na: 'Hani her şey çok güzel olacaktı?'

Belediye-İş Sendikası, Bakırköy Belediyesi önünde gerçekleştirdiği grevin ikinci haftasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Bakırköy Belediye Başkanı’nın ortaya koyduğu iddialara cevap verildi.

Ersan Kınık

Bakırköy Belediyesi’nin, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde işçilere sıfır zam önermesine karşılık greve çıkan Belediye-İş, grevlerinin ikinci haftasında Bakırköy Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun geçtiğimiz günlerde, greve çıkan işçileri hedef alan iddialarına karşı yapılan açıklamayı Belediye-İş yöneticilerinden Bayram Özkan yaptı.

İlk olarak tiyatrolarda çalışan işçilerin her mayıs ayında işten çıkarılma korkusuyla karşı karşıya kalmalarına son verilmesi talep edilerek, Kerimoğlu’nun, grevdeki işçilerin 14.000 TL maaş aldığına yönelik iddiasını yalanlayarak şu sözleri söyledi:

"Bu maaşları alan ne kadrolu arkadaşımız ne de tiyatroda çalışan arkadaşımız var. En yüksek maaş 6250 TL. Tiyatrolarda çalışanların en düşük maaşı 3500 TL, en yüksek maaşı ise 4500 TL. Sayın Başkanımız bu bilgileri kimden alıyor şaşkınlık içerisindeyim."

'BİZ NE SADAKA NE DE BAHŞİŞ İSTİYORUZ'

'Gerçekler ve Yanlışlar' başlıklı açıklamada, Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu’nun iddiaları ve sendikanın iddialara ilişkin cevapları şu şekilde listelendi:

1. İDDİA: Sorun iki sendika arasında yaşanmıştır, o yüzden geçmişe yönelik haklardan oluşacak ödemeler Bakırköy Belediyesi’nin mesuliyetinde değildir.

CEVAP: 6356 sayılı sendikalar kanunua göre 01/03/2020 tarihi itibarı ile yetki alınmış ve süre başlamıştır. Belediye yönetimi o günden itibaren ödemesi gereken para kasasında kaldığı için bugüne kadar işletilmiştir. Bu yüzden biz ne sadaka ne de bahşiş istiyoruz. Zaten bizim olan parayı istiyoruz.

2. İDDİA: Bakırköy Belediyesi’nde 2.000’in üstünde çalışan var, bunun 150’si greve çıkmıştır.

CEVAP: Bakırköy Belediyesi’nde yapılan promosyon ihalesinde de açıkça belirtildiği gibi toplam 1692 kişi çalışmaktadır ve kadro müdürlüklerinde çalışan 360 kişiden 295’i greve çıkmıştır. Greve katılım %85’in üzerindedir.

3. İDDİA: Bakırköy Belediyesi’nde ilkokul ve ortaokul mezunu tiyatro çalışanları 5600 – 5700 TL arası, diğer müdürlüklerde çalışan işçiler ise 14.000 TL maaş alıyorlar.

CEVAP: Tiyatro müdürlüğü çalışanları 3600 – 4300 TL arası, diğer müdürlüklerdeki 30 yıllık çalışanlar ise 6700 – 7000 TL arası maaş almaktadır.

4. İDDİA: Pandemi sürecinde tiyatrolar 2 yıl kapalı kaldı, Belediye, çalışanlara fazladan para ödedi.

CEVAP: Pandemi sürecinde tüm dünyada kapanma olmuş; Türkiye’de de buna paralel olarak kapanma yaşamış ve tüm kurumlar kapanmış olup, sadece Bakırköy’e özel bir durum olmamakla beraber Bakırköy Belediyesi, tüm çalışanları için Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmuştur. Özetle, pandemi sürecindeki kapanmadan alınan ödemeler tüm kamu işçilerine verilmiş bir haktır.

5. İDDİA: Destek için İzmir’den gelen işçiler, ‘bizim maaşımız 3500 TL, sizin maaşlarınız çok yüksek’ diyerek grevdeki işçilerle kavga etmişlerdir.

CEVAP: İzmir’den destek için gelip belediye yönetiminin koydurduğu barikatları azimle ve birlik içinde delerek biz işçi arkadaşlarının yanına gelen ve birlikte kararlılıkla, Özgürlük Meydanı’nda coşkulu bir şekilde basın açıklamasına katılan İzmirli misafirlerimiz, maaşlarımız yükseltilinceye dek yanımızda olmaya devam edeceklerini belirterek Bakırköy Belediyesi yönetmine seslenmişlerdir.

6. İDDİA: Greve çıkmayan arkadaşlara %10 zam yapılacak

CEVAP: Belediye yönetimimiz 3000 – 3700 TL arası maaş alan şirket çalışanı arkadaşlarımıza yaklaşık 2 aydır Ocak 2022 yılında asgari ücrete yapılacak zamla aynı zamanda maaşlara zam yapacağını zaten söylemektedir. Asgari ücrete yapılacak zamdan önce şirket çalışanlarına yapılanacak her zam oranı bizim için sevinç kaynağı olup, bu konunun da takipçisi olacağımızı bildiririz.

'BİZ İŞÇİDEN ALDIĞIMIZ TALİMATLA EYLEM YAPARIZ'

Bakırköy Belediyesi önünde grev yapan işçilere, yeriniz belediyenin önü değil Ankara’dır, AKP Genel Merkezi’dir diyen Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu’na cevap veren Özkan, şu ifadeleri kaydetti:

"Biz Ankara’da grev yaptığımız zaman, taşerona hayır mitingi yaparken, 15.000 belediye-iş üyesi coplara, gazlara göğüs gererek taşerona hayır dedi. Biz nerede, ne zaman miting yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Biz aklımızı kimseye kiraya vermedik. Biz işçiden aldığımız güçle, işçiden aldığımız talimatla eylemler yaparız. Kaldı ki sadece İBB’de değil, Kocaeli’de, Trabzon’da işçilerimiz kurşunlanırken, Isparta’da temsilci arkadaşımız vurulurken, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde mücadele ederken buraların tamamı AKP’li belediyelerdi. Biz o mücadeleyi verirken siz neredeydiniz sayın Belediye Başkanı?"

Özkan, Belediye ile anlaşmaya varılamaması durumunda 11 Kasım Perşembe günü Balıkesir, Bolu, Kocaeli, Trakya ve Zonguldak’tan işçilerin dayanışmaya geleceğini duyurdu.

Açıklama, "Hani Her Şey Çok Güzel Olacaktı”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Her Yer Direniş Her Yer Bakırköy”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Yaşasın Onurlu Mücadelemiz”, “Kurtuluş Yok, Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları eşliğinde sona erdi.