Greenpeace önünde oturma eylemi: 'Yaşanabilir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez'

Greenpeace önünde oturma eylemi: 'Yaşanabilir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez'

Greenpeace Türkiye Ofisi'nde çalışırken işten çıkartılan ve mobbinge maruz kaldığını iddia eden Kıymet Aram, ofis önünde oturma eylemine başladı. Yaptığı basın açıklamasıyla süreci anlatan Aram, "Yaşanabilir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez" dedi.

Seçkin Barbaros

Greenpeace Türkiye Ofisi'nde çalışırken işten çıkartılan ve mobbinge maruz kaldığını iddia eden Kıymet Aram, yaptığı basın açıklamasıyla ofis önünde süresiz oturma eylemi başlattığını duyurdu. Basın açıklamasına KOS tarafından destek verildi.

Mobbinge maruz kalarak işten çıkarıldığını ve haklarının ödenmediğini savunan Kıymet Aram Greenpeace Türkiye Ofisi önünde süresiz oturma eylemine başladı. Greenpeace’in İstanbul Şişli’de bulunan ofisi önünde basın açıklaması yapan Aram, Greenpeace’e hem gönüllüsü hem de çalışanı olarak 8 yıl emek verdiğini ancak açık bir şekilde mobbinge maruz kalarak istifa etmeye zorlandığını ifade etti.

Greenpeace’te son zamanlarda çevre mücadelesine katkıda bulunmak yerine kariyer planları yapan yöneticilerin işe alındığını belirten Aram, “Bu yöneticiler kurum içinde sürekli çalışan haklarından kısmak suretiyle kendilerine konfor ve menfaat alanı yarattı” ifadelerini kullandı,.

Aram şeffaflık, hesap verilebilirlik, tarafsız işe alım politikalarını uygulamadığını ve kurum içi denetim sağlayan bu politikaların uygulanmaması kurum içinde bozulmalara, kurum gündeminin çevre mücadelesinden şirket işletmesine doğru kaymasına neden olduğunu belirtti.

Kurum içinde rahatsızlığını dile getiren çalışanların da başka gerekçelerle işten çıkarıldığını veya ayrılmaya zorlandığını ifade eden Aram kendisinin de istifa etmeye zorlandığını ve en sonunda da işten çıkarıldığını söyledi.

'YAŞANABİLİR ÇEVRE İÇİN MÜCADELE ETTİĞİNİ İDDİA EDEN BİR KURUM İŞÇİ HAKLARINI İHLAL EDEMEZ'

Aram'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

"Şahsıma karşı işletilen hukuka aykırı süreçler için İstanbul 23. İş Mahkemesi’nde işe iade davası açtım ve kazandım. Greenpeace işe iademi kabul etmedi, mahkemece belirlenen tazminatımı ise eksik ödedi. Yapılan bu haksızlığa karşı yine de yöneticilerle barışçıl bir iletişim kurmak istedim ama bir muhatap bulamadım. Bulamadığım için bugün burada bu açıklamayı yapmayı görev edindim.

4 yıl boyunca bana yaşatılan ağır haksız politikalar nedeniyle maddi manevi zarara uğratıldım. Greenpeace temel ilkeleri gereği bunları düzeltmek zorundadır. Greenpeace’in eksik ödediği mahkemenin hükmettiği işe aide tazminatının kalan tutarını 2020 yılı baz alınarak derhal ödenmesini talep ediyorum.
İşçilik alacakları davamda da rapor lehime gelmiş ancak Greenpeace’in yargı kararını aynı şekilde uygulamamasından endişe duyuyorum. 4 yıl boyunca hayatımı altüst eden Greenpeace’in hala bu eziyeti sürdürmesi kabul edilemez. Unutmayalım ki çevre mücadelesi, işçi haklarında kopuk bir mücadele değildir. Yaşanabilir çevre için mücadele ettiğini iddia eden bir kurum işçi haklarını ihlal edemez."

EYLEME DESTEK

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve Sıfır Gelecek'in de destek verdiği açıklamada Kıymet Aram, Greenpeace tarafından hakları ödenene kadar 10.00-18.00 arasında süresiz oturma eylemi yapacağını duyurdu.