Greenpeace Akdeniz raporu: Türkiye, Avrupa’dan plastik çöpü ithalatında birinci
Greenpeace Akdeniz'in verilerine göre Türkiye, Avrupa’dan plastik çöpü ithalatında birinci oldu
20-05-2020 14:19

Greenpeace Akdeniz’in Avrupa İstatistik Ofisi’nden (Eurostat) derlediği çarpıcı verilere göre Türkiye, Avrupa’dan plastik çöpü ithalatında birinci oldu.
AB ülkelerinden 2019 yılında ithal edilen 14 milyon ton atığın 582 bin 296’sı plastikti. 2019 yılında plastik atık ithalatı en yüksek seviyeye ulaşarak aylık ortalama 48 bin 500 tona yükseldi. Bunun ilk beş sorumlusu İngiltere (153.967), İtalya (89,047), Belçika (85.843), Almanya (67.466) ve Fransa’dan (56.824) gelen atıklar.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre Türkiye’nin 2004-2019 yıllar arasında plastik atık ithalatı 173 kat artı. Bu her gün 213 kamyon dolusu plastiğin Türkiye’ye boşaltılması anlamına geliyor. Greenpeace Akdeniz, ”Türkiye plastik çöplüğü olmasın” sloganı ile başlattığı projede plastiklerin çevreye, deniz canlılarına ve insan sağlığına yönelik tehlikelerine karşı plastik atık ithalatının yasaklanmasını talep ediyor.
YENİ ADRES TÜRKİYE OLDU
Greenpeace Akdeniz Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, Türkiye’nin kendi çöpüyle baş edemezken başka ülkelerden plastik atık ithal ederek daha büyük çevre sorunlarına kapı açmaması gerektiğini söyledi.
ÇİN YASAKLADI
Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağı getirmesinin ardından yeni adresinin Türkiye olduğuna vurgu yapan Ataş, şunları söyledi:
* Türkiye’nin ithalatı 2016 yılı başında ayda 4 bin ton iken 2018 başında aylık 33 bin tona, 2019’da ise 48 bin 500 tona çıktı.
* Kontrolsüz plastik atık ithalatı Türkiye’nin kendi geri dönüşüm sisteminde var olan sorunların artmasından başka bir işe yaramayacak.
* Bunu tonlarca plastik atığın bulunduğu alanın kime ait olduğu, atıkların nereden, ne zaman oraya getirildiği ve neden denetim yapılmadığına İzmir Kemalpaşa vakasında da gördük.
* Üstelik corona virüsü salgınında bu plastik atıkların virüsü yayma riski de gündeme geldi.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik atık ithalatını yasaklamasını, atık geri dönüşümüne ilişkin şeffaflık ve denetim mekanizmalarının arttırılmasını talep ediyoruz.
İLGİLİ HABERLER
Dünya 'İklim değişikliği acil durumu' istiyor
Birleşmiş Milletler’in (BM) düzenlediği ankete göre dünyanın farklı yerlerinden insanlar iklim hareketini destekliyor.
28-01-2021 00:36

Birleşmiş Milletler Gelişim Programı'nın 1.2 milyon kişi ile görüşerek hazırladığı ankete göre, dünyanın 3'te 2'si iklim değişikliği için acil durum kararı alınmasını istiyor.
Diken'de yer alan habere göre ankete katılan 14-18 yaş arası gençler yüzde 69 oranında iklim acil durumu olduğunu belirtirken, 60 yaş üzerindekilerde bu oran yüzde 58 ölçüldü. Bu da nesiller arasında büyük bir fikir ayrılığı olmadığını gösteriyor. Genel oran ise yüzde 64 olarak açıklandı.
İklim konusunda harekete geçmenin ülkelerinde büyük değişiklikler gerektirmesi durumunda bile çoğunluk önlem alınmasını destekliyor.
İklim krizinin önüne geçmek için yapılabilecekler arasında en popüler görüşler sırasıyla ormanları korumak ve zarar görenleri yeniden ağaçlandırmak, yenilenebilir enerji, iklim dostu tarım geliyor.
İstanbul barajlarında son durum
İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 34,22'ye yükseldi. Bu ay barajlardaki artış 15 puanı buldu.
27-01-2021 10:53

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kentte barajların doluluk oranı yüzde 34,22'ye yükseldi. Baraj doluluğu böylece Ekim 2020 dönemindeki rakamları aştı.
Baraj doluluk oranı, 9 Ocak'ta yüzde 19,16'ya düşmesi sonrasında sürekli artış kaydetti. Son dönemdeki artış 15 puanı buldu.
Meteoroloji verilerine göre, İstanbul'un iki gün boyunca yağışlı olması bekleniyor. Yağmur ve karla karışık yağmurun beklendiği kentte, bu yağışların baraj doluluk oranına olumlu katkı yapacağı düşünülüyor.
Manisa elektriksiz kaldı: Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Şehirde etkili olan fırtına sebebiyle enerji iletim hatlarının kopması sonucu kentin önemli bölümünde elektrik kesintisi meydana geldi.
27-01-2021 09:38

Manisa'da gece yarısından sonra etkili olan fırtınada aydınlatma direkleri ve ağaçlar yollara devrildi. Enerji iletim hatlarının kopması ve bazı trafolarda yaşanan arızalar sonucu kentin önemli bölümünde elektrik kesintisi yaşandı. Bazı binaların çatısı uçarken, araçlarda da hasar oluştu.
Yunusemre ilçesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde bir işletmenin çatısı, şiddetli rüzgarın etkisiyle yerinden sökülerek caddeye düştü. Hiçbir yurttaşın yaralanmadığı olayda cadde trafiğe kapatıldı. Şehzadeler ilçesi Turgutlu Caddesi'nde de bir işletmenin çatısı yola düştü. Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, her iki adreste de caddeye düşen çatı malzemelerini kaldırmak için çalışma başlattı.
Mimar Sinan Bulvarı, Tarzan Bulvarı, Erler Caddesi, Çamlık Sokak'ta aydınlatma direkleri ve ağaçlar yola ve park halindeki otomobillerin üzerine devrildi.
Mehmet Cengiz'in Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına açtığı dava reddedildi
Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Hazal Ocak'ın, yandaş iş insanı Mehmet Cengiz ile ilgili "Boğaz manzaralı lüks müştemilat" başlıklı haberine karşı açılan dava reddedildi.
26-01-2021 21:02

Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü Alev Şahin ve muhabir Hazal Ocak’a karşı, 6 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan “Boğaz manzaralı lüks müştemilat” başlıklı haber gerekçe gösterilerek, “itibarının zedelenmesi” suçlamasıyla Cengiz Holding Patronu Mehmet Cengiz tarafından açılan davanın duruşması Kartal’da bulunan Anadolu 14'ncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Hazal Ocak ve avukatı hazır bulundu.
'DAVA DÜŞÜRÜLMELİ' TALEBİ
Kimlik tespitleri ile başlayan duruşmada söz alan Ocak, önceki beyanlarını tekrar ederek davanın düşürülmesi talebinde bulundu.
Ardından söz alan Mehmet Cengiz’in avukatı müvekkilinin itibarının zedelendiğini ve sanıkların cezalandırılmasını istedi.
Ardından söz alan Ocak’ın avukatı ise karşı tarafın itibarının zedelenmediğini ve davacı tarafından haber yayınlandıktan sonra girdiği ihaleleri dava dosyasına sunduklarını ve davanın düşürülmesi talebinde bulundu.
Savunmaların ardından kararını veren mahkeme davanın düşürülmesine hükmetti.
İstanbul'daki yağışların ardından barajlarda son durum
İstanbul'da baraj doluluk oranında yükseliş devam ediyor. İSKİ verilerine göre, kentte barajların doluluk oranı yüzde 33,37'ye yükseldi.
26-01-2021 10:26

İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 33,37'ye yükseldi. Meteoroloji verilerine göre, İstanbul'da beş gün boyunca yağış bekleniyor. Yarın başlayacak soğuma ile kente kar yağması olasığı da bulunuyor.
Baraj doluluk oranı 9 Ocak'ta yüzde 19,16'ya düşmesi sonrasında sürekli artış kaydetti. Son dönemdeki artış 14 puanı aştı. İSKİ verilerine göre, kentte barajların doluluk oranı yüzde 33,37'ye yükseldi. Baraj doluluğu böylece Ekim 2020 dönemindeki rakamlara ulaştı. Baraj doluluk oranı geçen yıl bugün yüzde 55,13 düzeyindeydi.
5 GÜN YAĞIŞ BEKLENİYOR
İstanbul'un 5 gün boyunca yağışlı olması bekleniyor. Meteoroloji verilerine göre, İstanbul'da yarından itibaren soğumayla birlikte iki gün boyunca karla karışık yağmur bekleniyor. Bu yağışların baraj doluluk oranına olumlu katkı yapması da beklentiler arasında.
OGM, dava süreci devam eden ağaçları sokağa çıkma yasağında kestirdi!
Orman Genel Müdürlüğü’nün ekosistem bütünlüğüne aykırı olarak yaptığı ağaç kesim işlemlerine karşı açılan dava süreci devam eden, söz konusu ağaçlar sokağa çıkma yasağında jandarma eşliğinde kesildi.
26-01-2021 09:00

Fotoğraf: Arşiv
Tarım Orman-İş Sendikası, Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyü sakinlerinin yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmasına karşın, geçen hafta sonu sokağa çıkma yasağında jandarma eşliğinde gelen orman işçilerinin söz konusu bölgedeki kızılçam ağaçlarını kestiğini duyurdu.
Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Beycik köyüne giderek incelemelerde bulundu. Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) ülkenin birçok yerinde ''gençleştirme'' adı altında ekosistem bütünlüğüne aykırı olarak orman amenajman planlarında belirtilen etanın (metreküp olarak miktar) çok çok üzerinde kesim yapmakta olduğunu bildirdi.
'OGM, BÜTÇE AÇIĞINI ORMANLARDAN SAĞLANACAK GELİRLE KAPATMAYI DÜŞÜNÜYOR'
Cumhuriyet’ten Bülent Ecevit’in haberine göre Durmuş ayrıca şunları söyledi:
“Bu durumun ülkemizi önümüzdeki süreçlerde iklim krizine karşı oldukça zor durumda bırakacağı açıktır. Ayrıca ülkemiz doğal yapısını kaybetmekle birlikte ormansızlaşma gibi bir durumla da karşı karşıya kalabilecektir. Ülkemizde bu yıl da amenajman planlarına aykırı olarak 15 milyon metreküp yerine 40 milyon metreküp odun üretimini hedefleyen OGM, bütçe açığını ormanlardan sağlanacak gelirle kapatmayı düşünmektedir. Elbette bu hareketin ülkemize çok acı bir faturası olacaktır.”