Gözaltındaki emekli amirallerin tamamı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Gözaltındaki emekli amirallerin tamamı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Montrö duyurusu nedeniyle gözaltına alınan 13 emekli amirali il dışına çıkmama şartıyla serbest bıraktı. Tutuklama istemiyle sevk edilen Mengi de ifadesini alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cübbeli halde bir tarikat evine gitmesi üzerine bir duyuru yayınlayan 104 emekli amiralin 14'ü günlerdir gözaltındaydı. Amiraller, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında emekli amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal 5 Nisan'da gözaltına alındı. Yaş durumları nedeniyle emekli amirallerden Atilla Kıyat, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu ve Mustafa Özbey ise ifadeye çağrılmıştı.

Davet edilen emekli amiraller bugün Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek ifade verdi. Gözaltındaki amirallerin de emniyet ifadeleri tamamlandı. Amirallerin sağlık kontrolünün ardından adliyeye getirildi. Amirallerin savcılık sorguları tamamlandı.

'ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİLER'

Emekli amirallerin avukatı Ziya İlker Göktaş, dosyada gizlilik kararı olduğu için emekli amirallerin ifadeleri ile ilgili bilgi verme şanslarının olmadığını söyledi. Bunun soruşturmanın sağlığı açısından iyi bir şey olmadığını belirten Göktaş, "Bu metni sizler de gördünüz. Bunlar emekli amiral. Sadece kendi fikirlerini beyan edebilecek insanlar. Bunun bir 'bildiri' olduğunu hiçbirisi kabul etmiyor. 'Duyuru' veya 'açıklama' diye değerlendiriliyor. Zaten, metnin başında 'duyuru' diye bir ifade var. Dolayısıyla 'bildiri' gibi dile getirilmesinden inanılmaz rahatsızlar. Yanlış anlaşıldıkları için çok çok üzgünler. Çünkü onların da burada dikkat çekmek istedikleri, çok uzman oldukları bir alanda 'Montrö' gibi bir konuda açıklama yapmak. Bunun tartışılmasının ülke menfaatlerine olmadığı yönünde. Dolayısıyla bunun üzerinden tartışmanın hiçbir anlamı yok. Denizci oldukları için endişelerini dile getirdiler. Montrö'nün anlamını ifade eden metin hazırladılar. Bir de sarıklı amiral konusu var. Bu insanlar hayatlarını deniz kuvvetlerinde geçirmişler. Bembeyaz üniformayı lekelemeden çalışmış insanlar. Tabii ki bu şekilde o üniformanın üzerine herhangi bir şeyin giyilmesinden inanılmayacak derecede rahatsız oluyorlar" dedi.

HEPSİ SERBEST

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 103 emekli amiralin 'Montrö bildirisi'ne ilişkin başlattığı soruşturmada gözaltına alınan 14 emekli amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.