Gözaltında tutulan 3 eş başkan tutuklandı

Gözaltında tutulan 3 eş başkan tutuklandı

Van’da 6 Aralık’ta evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan 3 eş başkan tutuklanırken, 2 eş başkan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Van'da 6 Aralık günü sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt propagandası" iddiasıyla gözaltına alınan ve savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen yerlerine kayyum atanan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Muradiye Belediyesi Eş başkanı Yılmaz Şalan, Özalp Belediyesi eşbaşkanları Dilan Örenci ve Yakup Almaç tutuklandı. Başkale Belediyesi Eş başkanı Erkan Acar ve  Muradiye Belediyesi Eş başkanı Leyla Balkan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mahkemeye heyeti tarafından tutuklan eşbaşkanlar Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

NE OLMUŞTU?

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde iken Özalp Belediyesi'ne 16 Aralık 2016'da, Muradiye Belediyesi'ne de 17 Ocak 2017'de ve Başkale Belediyesi'ne de 22 Ocak 2017 tarihinde kayyum atanmıştı. 31 Mart yerel seçimlerinde Özalp'ta yüzde 75.04 oy oranıyla  HDP'li  Dilan Örenci ve Yakup Almaç, Muradiye'de de yüzde 42.46 oy oranıyla HDP'li Leyla Balkan ve Yılmaz Şala, Başkale'de ise yüzde 73.32 oy oranıyla HDP'li Erkan Acar ve Şengül Polat, halk tarafından belediyenin eş başkanları olarak seçildi.

6 Aralık günü yapılan ev baskınlarında  eş başkanlar gözaltına alındı. Eş başkanlar gözaltında iken ertesi gün yerlerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı. Örenci ve Almaç yerine Özalp İlçe Kaymakamı Abdulkadir Çelik, Balkan ve Yılmaz Şalan'ın yerine Muradiye İlçe Kaymakamı Erkan Savar, Acar yerine ise Başkale İlçe Kaymakamı Asım Solak kayyum olarak atandı. (MA)