Gözaltına alınan insan hakları savunucularına 'terör örgütü üyeliği' suçlaması

Gözaltına alınan insan hakları savunucularına 'terör örgütü üyeliği' suçlaması

Büyükada'da etkinlikleri polis tarafından basılarak gözaltına alınan insan hakları savunucularına 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması yöneltildi.

Büyükada'da bir otelde Af Örgütü ile Helsinki Yurttaşlar, İnsan Hakları Gündemi ve Eşit Haklar Merkezi'nin düzenlediği etkinliği basan polis ekipleri aralarında otel sahibinin de bulunduğu 11 kişiyi gözaltına almıştı.

Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, gözaltına alınan 11 kişi arasındaki sekiz aktivistin, İstanbul Anadolu yakasındaki dört ayrı karakolda tutulduğunu belirtti. Otel sahibinin serbest bırakıldığını söyleyen Gardner, seminerin Alman ve İsveçli eğitmenlerinin ise Büyükada'daki bir karakolda tutulduğunu ifade etti.

SUÇLAMA 'TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ'

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) için soruşturmayı takip eden Avukat Benan Molu da gözaltına alınan insan hakları savunucularının "silahlı terör örgütüne üyelikle" suçlandığını aktardı. Benan Molu, bu kişilerin aileleriyle iletişim kurma haklarının 24 saat boyunca kullandırılmadığını da söyledi.

Yaşananların Türkiye'de insan hakları açısından endişe verici olduğunu belirten Molu, gözaltı süresi 7 güne uzatıldığını ve dosyada gizlilik kararı olduğu için başka bir bilgi edinemediklerini belirtti.

AF ÖRGÜTÜ'NÜN TÜRKİYE ŞUBESİ DİREKTÖRÜ TUTUKLANMIŞTI

Af Örgütü Türkiye'den daha önce yapılan açıklamada, gözaltına alınan insan hakları savunucuları; Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran ve eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli olarak duyurulmuştu.

Haziran ayı başında da Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye şubesi yönetim kurulu başkanı Taner Kılıç, çok sayıda avukatla birlikte gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.