Görevden alınan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin'e 7,5 yıl hapis!

Görevden alınan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin'e 7,5 yıl hapis!

Görevden alınarak yerine kayyum atanan HDP'li Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’e gizli tanık ifadesiyle ceza verildi. Filiz Buluttekin’in avukatı mahkemede yaptığı savunmada, “Gizli tanık ifadeleri çelişkilerle doludur. Dernek üyeliği anayasal bir haktır. Bu nedenle müvekkilim ile ilgili bu hususta ceza verilmesi mümkün değildir” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır’ın Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davada, 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Halkların Demokratik Partili (HDP) Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmış, yerine ise kayyum atanmıştı. Görevden alınan Buluttekin'e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açılmıştı. O davanın karar duruşması bugün Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Filiz Buluttekin’in katoılmadığı duruşmada, sanık avukatları Sertaç Buluttekin ve Suzan Akipa hazır bulundu.

Önceki celsede ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarlayan savcı, Buluttekin’in 2017 ve 2019 tarihleri arasında 42 eyleme katıldığını belirtti. Savcı, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerinden talimat aldığını iddia ettiği Buluttekin’in evinde bulunan dokümanlar, KHK ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi olması ve gizli tanık Firar’ın beyanlarına dayanarak, “örgüte üye olmak” suçunu işlediğini ileri sürdü.

'KAYYUM İÇİN BU DOSYA OLUŞTURULDU'

Mütalaaya katılmadıklarını belirten avukat Suzan Akipa, müvekkilinin 2017 ve 2018 yılları arasında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı olduğunu, daha sonra Sur Belediyesi Eşbaşkanı olduğunu söyledi. Akipa, müvekkilinin belirlenen süreler içerisinde siyasi faaliyetler yürüttüğünü ve ardından seçim çalışmalarında bulunduğuna dikkat çekerek, iddianamenin delillere dayanaktan yoksun olduğunun altını çizdi.

Akipa, şunları kaydetti:

“Müvekkilimin yerine kayyım atanması amacı ile bu dosyanın olduğunu düşünüyoruz. Müvekkilimin çağrılara uyarak cenaze ve etkinliklere katıldığı söyleniyor, fakat bahsedilen çağrılara ilişkin dosyada bir şey bulunmamaktadır. Bu metinlerin hiçbiri müvekkilimin katılımından önce yayımlanmamıştır, sonradan yayımlanan metinlerdir. Bütün etkinlikler vali izni ile olan etkinliklerdir. Müvekkilim kadın hakları savunucusudur. İddianamede bahsi geçen birkaç etkinlik kadına yönelik şiddetle alakalıdır. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum”

‘GİZLİ TANIK BEYANLARI HUKUKA AYKIRI’

Avukat Sertaç Buluttekin ise gizli tanık beyanlarının hukuka aykırı bir şekilde alındığını dile getirdi. Sertaç Buluttekin,  “Gizli tanık ifadeleri çelişkilerle doludur. Dernek üyeliği anayasal bir haktır. Bu nedenle müvekkilim ile ilgili bu hususta ceza verilmesi mümkün değildir. Müvekkilimin hiçbir örgüt ile alakası yoktur. Mütalaayı kabul etmiyoruz ve beraatını talep ediyoruz” dedi.

7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Buluttekin’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.