Google'da 'etil alkol' araması yüzde 444 arttı

Google'da 'etil alkol' araması yüzde 444 arttı

Yüksek vergiler, yurttaşları evde içki üretimine yönlendiriyor. ‘Etil alkol’ 2019’da, 2015’e göre yüzde 444 daha fazla aratıldı.

Yılın ilk 10 ayında bütçe açığı 100,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Tüketim harcamalarındaki vergiler artarken hazinenin en verimli gelir elde ettiği kalemlerin başında içki ve sigaradan toplanan Özel Tüketim Vergisi geliyor.

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında içkiden alınan verginin en yüksek olduğu ülkeler arasında. Hatta Türkiye yapımı içkiler Türkiye'de daha pahalıya satılıyor.

Yurttaşlar, içki fiyatlarının fahiş şekilde vergilendirilmesinin ardından evde içki yapımına rağbet gösteriyor. Google’da ‘etil alkol’ yazarak yapılan arama sayısı 2019’da 2015’ten yüzde 444 daha fazla.

NE KADAR VERGİ TOPLANDI?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre bu yılın ilk 10 ayında içkiden toplanan ÖTV tutarı 12 milyar 112 milyon lira. Bu tutar yaklaşık 540 milyar liralık vergi gelirlerinin yüzde 2,2’si ediyor. Öte yandan sigaradan toplanan 42 milyar 124 milyon liralık ÖTV’de eklendiğinde vergi gelirlerinin yüzde 10’unu içki ve sigaradan toplanan ÖTV oluşturuyor. Fakat bu oran özellikle son yıllarda bu hale gelmiş durumda. Geçmişte içki ve sigaradan toplanan ÖTV’nin toplam vergi gelirleri içindeki payı çok daha düşük seviyedeydi.

GOOGLE’A ETİL ALKOL YAZIP ARANIYOR

BirGün’den Ozan Gündoğ'nun haberine göre, son 5 yıldır halkın alım gücünün enflasyon karşısında hızla değer kaybetmesi yurttaşları alternatif aramaya yönlendiriyor. Vergiler yüzünden içki tüketimini marketlerden karşılamayan insanlar etil alkolle evde içki yapımına başlıyor. Bu yıl Google’da ‘etil alkol’ yazarak yapılan aramaların sayısı 5 yıl öncesine göre neredeyse