Google ve Alphabet çalışanları sendika kurdu

Google ve Alphabet çalışanları sendika kurdu

Google çalışanları, sektörde yaşanan hak ihlallerine ve eşitsizliklere karşı sendika kurduklarını duyurdu.

Çatı şirket Alphabet ve Google çalışanları, Silikon Vadisi’nin bütün engelleme girişimlerine rağmen sendika kurmayı başardı. Google’da kadrolu ya da sözleşmeli tüm çalışanların katılabileceği bu sendika, tazminat ve çalışanların sınıflandırılması, poziyonlarına göre muamele görmesi gibi çeşitli konular üzerine yoğunlaşacak. 

Webtekno’da yer alan habere göre, Google’ın, kadrolu çalışanlarına sözleşmeli çalışanlarından daha çok sosyal hak tanıdığı konuşuluyordu. Bu haksızlıktan şikayetçi olan sözleşmeli çalışanlar, geçtiğimiz yıllarda şikayetlerini yöneticilere sunmuşlardı ancak net bir cevap alamamışlardı. Yeni kurulan sendika ile birlikte, çalışanlara hiçbir ayrıma maruz kalmadan sosyal hak tanınması hedefleniyor. 

Sendika üyeleri, çalışanları temsil etmek ve işverenlerle pazarlığa girilmesini sağlayacak olan sendika sertifikası için ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na başvuruda bulundu. Yaklaşık 280 kişiden oluşan bu sendika, ABD’de en büyük iletişim ve medya sendikası olan CWA tarafından da destek görmeye başladı. Alphabet sendikasına üye olan çalışanlar, dolaylı bir şekilde CWA sendikasında da üye olarak gösterilecek. 

Google Program Yöneticisi Nicki Anselmo, sendikanın kurulmasıyla ilgili şu sözleri dile getirdi; “Bu sendika, Google çalışanlarının yıllardır cesurca örgütlenmesine dayanıyor. Maven Projesi’ni hayata geçirmeye çalışmaktan cinsel tacizde bulunan yöneticilere sadece para cezası kesilmesine kadar Alphabet’in tüm bu sorunlara karşı tek bir yürek olup yanıt verdiğini gördük. Yeni sendikamız, haberlerin modası geçtikten sonra bile çalışanlara hak ettiği saygının duyulması için sürdürülebilir bir altyapı sağlayacak.”