Gönül Çalışkan davası bugün yeniden görülecek

Gönül Çalışkan davası bugün yeniden görülecek

Boşanmak istediği kocası tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan Gönül Çalışkan’ın davasında verilen 20 yıllık ceza Yargıtay kararıyla bozuldu. Dava 24 Ekim’de (bugün) yeniden görülecek.

2014 yılında İstanbul Tuzla’da boşanmak istediği kocası tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan Gönül Çalışkan’ın davasında verilen 20 yıllık ceza Yargıtay kararıyla bozuldu. Bugün yeniden görülecek dava için “Cezadan değil 4 yıl, 1 saat bile düşülmesini istemiyorum” diyen Gönül Çalışkan, tüm kadınları karar duruşmasında dayanışmaya çağırıyor.

Gönül Çalışkan 4 Nisan 2014’te sabah saat 6:30’da işe giderken, yol üstünde pusu kuran eski eşi tarafından sokak ortasında üzerine benzin dökülerek yakıldı. Uzun süre ağır bir tedavi geçiren Gönül Çalışkan yanıklar nedeniyle engelli kaldı. Tedavi sürecinde dahi tek bir duruşmayı bile kaçırmayan Gönül Çalışkan, dava sonunda verilen 20 yıllık cezanın Yargıtay tarafından “tasarlamanın koşulları oluşmadığı” gerekçesiyle bozulmasına ve cezanın düşürülmek istenmesine tepkili.

Yeniden görülmeye başlanan davanın 18 Ekim Cuma günü görülen ilk duruşmasının ardından Gönül Çalışkan yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: 

‘CEZA İNDİRİMİ DEMEK, KATİLLERE ‘İSTEDİĞİNİZ EZİYETİ YAPABİLİRSİNİZ’ DEMEK’

Ekmek ve Gül'den Sevda Karaca'nın haberine göre, Gönül Çalışkan’la dayanışma içinde olan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin başkanı Adile Doğan, “Adaletsiz yargı kararlarına bir yenisi daha eklenmesin diye 24 Ekim’de Kartal Adliyesinde olacağız” dedi. “Gönül, yaralarını kadın dayanışmasıyla iyileştirmeye çalışan bir kadın. Adaletsiz yargı pratiklerinin Gönül’e ve Gönül gibi onlarca kadına korku ve kaygı vermesine izin vermeyelim. Ceza indirimi demek katillere, katil adaylarına ‘buyrun, kadınlara istediğiniz eziyeti yapın, biz sizi kollarız’ demek. Her gün onlarca kadının vahşi şekillerde canına kast edilen bir ülkede devlet mekanizmalarının yapması gereken katillere cesaret vermek değil, en ağır cezaları vererek kadınları koruduğunu göstermektir” diyen Adile Doğan “Tüm kadın örgütlerini de gerçek adalet için 24 Ekim’de Gönül’ün davasına sahip çıkmaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Dava 24 Ekim Perşembe günü (bugün) saat 14.30’da Kartal’daki Anadolu Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

DAHA FAZLA