Golan'da çeteler BM askerlerini kaçırdı

İsrail işgali altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'nde 43 BM barış gücü askerinin kaçırıldığı açıklandı. Bölgede El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin ağırlığı olduğu biliniyor.

Birleşmiş Milletler (BM); İsrail işgali altındaki Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'nde "silahlı bir grubun" barış gücü askerlerini alıkoyduğunu açıkladı.

BM'den yapılan açıklamaya göre, Golan'daki barış gücünde (UNDOF) görevli askerler, Suriye ordusu ve dış destekli silahlı grupların çatıştığı Kuneytra kenti yakınlarında alıkonuldu. Açıklamada, askerleri alıkoyanın hangi grup olduğu bilgisi verilmedi. 

BM, El Vureyhina ve Bureyka kentleri arasındaki 81 barış gücü askerinin de süren çatışmalar yüzünden bölgeden ayrılamadığını duyurdu.

Bölgede El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi'nin etkili olduğu biliniyor. 

İsrail de Suriye ordusuna ait mevzilere dönük top atışlarıyla silahlı gruplara destek veriyor. Yaralanan islamcı militanların bir kısmı, İsrail'deki hastanelerde tedavi görüyor. Çeteler, daha önce de BM barış gücü askerleri kaçırmıştı.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'deki Arap-İsrail (Altı Gün) Savaşı'nda işgal etti. UNDOF ise BM Güvenlik Konseyi'nin 1974'te aldığı 350 sayılı karar uyarınca oluşturuldu. Halen UNDOF'ta altı ülkeden (Fiji, Hindistan, İrlanda, Nepal, Hollanda ve Filipinler) askerler görev yapıyor.