Gökyüzünde bulut olmak isteyenlere…

Gökyüzünde bulut olmak isteyenlere…

Kitabın içindeki öykülerde, Ak’ın çocukluk zamanlarının mahalle kültürüne, pencere önündeki saksılara ve sokaklarda koşturan çocuklara rastlamak mümkün. Okurken içinizi sımsıcak yapacak, burnunuzun ucunda mis gibi kokular duyacak hatta anlattığı o sokaklarda koşturacaksınız.

İsmini içindeki 14 öyküden birinden alan Uçurtmam Bulut Şimdi, Sevim Ak’ın edebiyatta 30. yılına özel olarak Can Çocuk’ta yerini alıyor. Yıllardır çocuk edebiyatının en güzel eserlerini bizlerle buluşturan Sevim Ak, yine dopdolu macera, merak ve sevgi dolu öykülerini dizmiş satırlara. Kitabın içindeki öykülerde Ak’ın çocukluk zamanlarının mahalle kültürüne, pencere önündeki saksılara ve sokaklarda koşturan çocuklara rastlamak mümkün. Okurken içinizi sımsıcak yapacak, burnunuzun ucunda mis gibi kokular duyacak hatta anlattığı o sokaklarda koşturacaksınız.

Kitabın içindeki öykülerden Uçurtmam Bulut Şimdi; uçurtmaları çok seven, onları arsalarda, kırlarda doyasıya uçuran minik bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. İpleri karışmış uçurtmayı babasına çözdürdükten sonra dışarı koşan sabırsız çocuğumuzun elinden kurtuluveriyor uçurtma! Daha yeni yaptığı uçurtmasına üzülürken, arkadaşı sesleniyor:

  • Onu artık bulamayız, çünkü çoktan bulut oldu!

Bulut mu oldu? Yani gökyüzündeki bulutlar özgürlüğüne kavuşan uçurtmalar mı? Hatta gökyüzüne doğru süzülen her şey birer bulut mu oluyor sonra?

Düşünüp duruyor çocuğumuz, gökyüzünde onlarca hatta binlerce, farklı şekillerde, birçok şeye benzeyen bulut var.

Evet evet, o zaman gökyüzünde süzülen şu bulut da geçenlerde annesinin balkondaki çamaşırlıkta kaybolan geceliğine ne kadar da benziyor. O zaman gökyüzüne süzülen uçurtması da şimdi bulut oldu!

Fakat dedesinin gökyüzünde işi ne?

Birçok soruyla çocuktaki merak ve araştırma duygusunu yönlendiren yazarımız, çocukları bu defa da, anlatıldığı gibi, bulutlarla dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Bulutların ardından, bulutlardan başka kim bilir neler anlatıyor?

Kitabın diğer öykülerinde yine çocukların birçok yönüne temas ediyor. Aynı kitapta bulunan “Herkesin Bir Yıldızı Mı Var, Pisipisi Otları, Dut Ağacının Korkusu” ve geriye kalan diğer öyküler de hem çocukların hem de yetişkinlerin birlikte okuyabileceği keyifli eserler arasında yer alıyor.

Sevim Ak, gerek “Vanilya Kokulu Mektuplar” gerek “Gözlerinde Güneş Var” eseriyle veya “Penguenler Flüt Çalamaz” eserleriyle birbirinden güzel birçok eseri bizlerle buluşturuyor.

Gökyüzünde bulut olmak isteyenlere,

Uçurtmalarının iplerini tutamayan özgürlük tutkunlarına…

Haydi, hepimiz bulut olalım şimdi!


Künye: Uçutmam Bulut Şimdi, Sevim Ak, Can Çocuk Yayınları, 2017, 96 sayfa.

 

DAHA FAZLA