
Göktürk'teki rant projesinde 2 şirkete 3,8 milyar TL ödenecek
Projeye karşı çevre sakinleri eylem yapmıştı.
Göktürk'teki konut projesi için AKP'ye yakın 2 ismin şirketlerine toplam 3,8 milyar TL ödeme yapılacak.
Demirören Holding’in aldığı krediyi ödemediği için Ziraat Bankası’na devredilen İstanbul Göktürk’teki araziye yapılacak lüks konut projesi için AKP'ye yakınlığı ile bilinen müteahhitlere milyarlarca lira ödeme yapılacak. Demirören'den Ziraat Bankası’na geçen 224 bin metrekarelik araziye Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 91 villa ve 559 dairenin yer aldığı lüks konut projesi inşa edileceği açıklanmıştı.
KAP'A BİLDİRİM YAPILDI
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre Emlak Konut, projeyi inşa ettireceği şirketleri Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. KAP’a yapılan bildirimlere göre Özyazıcı İnşaat ile 19 Ekim tarihinde KDV hariç bir milyar 550 milyon TL, Cevahir Yapı Şirketi ile de 24 Ekim tarihinde KDV hariç 2 milyar 295 milyon TL değerinde sözleşme imzalandı. Böylece 2 şirkete KDV hariç toplam 3 milyar 845 milyon TL ödenecek.
AKP'YE YAKIN İSİMLER
Emlak Konut’un sözleşme imzaladığı Özyazıcı İnşaat’ın sahibi Ahmet Özyazıcı, Turkuvaz Medya Grubu’nun yönetim kurulu başkanı olan Ömer Faruk Kalyoncu ile ortak. Ozr Yapı Ticaret Anonim Şirketi, 2018 yılında Ömer Faruk Kalyoncu ve Ahmet Özyazıcı ortaklığında 60 milyon TL sermaye bedeli ile Özyazıcı İnşaat’ın genel merkezinde kuruldu. Öte yandan Özyazıcı, Kalyoncu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu ZRS İnşaat isimli bir başka şirkette yönetim kurulu başkan yardımcısıydı.
Lüks konut projesini inşa edecek bir diğer şirket olan Cevahir Yapı’nın da AKP iktidarı ile yakınlığı bulunuyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Reşat Cevahir’in oğlu İslam Cevahir’in nikah şahidi 2010 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan olmuştu. Cevahir Yapı’nın ortakları arasında yer alan, 2002’de AKP’ye katılan ve 2015 yılında hayatını kaybeden İbrahim Cevahir de yer alıyordu. İbrahim Cevahir’in 2015 yılındaki cenazesine, Erdoğan katılmıştı.
KILIÇDAROĞLU MESAJ YOLLAMIŞTI
Göktürk'teki söz konusu projeye karşı bölgedeki yurttaşlar eylem yapmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "Doğayı talan edenler, doğa için mücadele eden insanlara saldıranlar ve Demirören! Sizleri izliyorum. Durmanızı öneririm" ifadelerini kullanmıştı.
NE OLMUŞTU?
Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve bir milyar 118 milyon TL krediye karşılık Kemerburgaz’da bulunan ve üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazileri ipotek ettirdi. Demirören, kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler Ziraat Bankası’na devredildi. Ziraat Bankası da araziye konut projesi inşa ettirmek için Emlak Konut ile anlaştı.
Lüks konut projesinde yüzme havuzu, fitness salonu, sauna ve buhar banyo alanlarının da yer alacağı ve proje kapsamında 91 adet villa yapılacağı ve proje tamamlandığında alanda yaklaşık 2 bin 400 kişinin yaşamını sürdüreceği belirtildi. Ayrıca proje kapsamında bin 25 araçlık kapalı otopark bulunacağı ve projenin bir milyar 978 milyon TL’ye mâl olacağı açıklandı. Konut projesi için alandaki ağaçların da kesileceği ve taşınacağı belirtilmişti.