Gökçek’in sattığı şirkete 465 milyon TL’lik ihale

Gökçek’in sattığı şirkete 465 milyon TL’lik ihale

AKP’li Gökçek’in ABB iştirakiyken değerinin altında sattığı ve kamu zararına neden olduğu belirlenen Belbeton'a 465 milyon TL’lik ihale verildi.

AKP’li eski Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Melih Gökçek’in belediye iştirakiyken değerinin altında sattığı belirlenen Belboton A.Ş. yeniden ortaya çıktı. Karayolları Genel Müdürlüğü, şirkete yüz milyonlarca liralık bir ihale verdi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Karayolları 8 Haziran tarihinde, Çekerek-Kadışehir, Çekerek yolu, Sorgun-Eymir-Aydıncık yolu ile Saraykent-İzibüyük yolu için bir ihale düzenledi. İhale tam 465 milyon 760 bin TL’ye Belbeton A.Ş.ye verildi. Şirket ile Karayolları arasında da 27 Haziran’da sözleşme imzalandı ve ihale kapsamındaki işlerin 150 gün içerisinde bitirileceği belirtildi.

Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi uzun yıllardır ‘işi istenen firmaya verme ihalesi’ olarak da yorumlanıyor.

2012 YILINDA ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

ABB iştiraki olan Belbeton A.Ş.’ye 2005’te alınan Meclis Kararı ile özelleştirilmesine karar verildi. Şirket, 2012 yılında 12 milyon 500 bin dolara özelleştirildi. Şirketi Genç İnşaat satın aldı. Şirketin sahibi Hüseyin Genç, bir dönem Melih Gökçek’in üye olduğu Demokrat Parti’nin Genel İdare Kurulu üyesiydi.

Şirket satıldıktan sonra Gökçek döneminde ABB’den yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL değerinde 30 ayrı ihale aldı. Gökçek’in istifasının ardından uzun bir süre kamudan ihale almayan şirket geçen yıl ABB’nin düzenlediği açık ihale katılmış ve 1 milyon 350 bin TL teklif vererek ihaleyi almıştı.

35 MİLYON DOLARLIK KAMU ZARARI VAR

2020’de Büyükşehir Belediyesi’nin teftişi sonucunda Belbeton A.Ş.’nin değerinin bariz bir biçimde ve kasıtlı olarak düşük gösterildiği ifade edilerek, “O dönemdeki Belediye Encümeni ve üst düzey yönetici sıfatına haiz Belediye Başkanı’nın eksik ya da hileli işlemlerle ciddi bir kamu zararına neden oldukları” belirtildi.

Belediye yetkilileri, milyonlarca dolar yatırım yapılarak alanında Türkiye’nin en iyisi durumuna gelen şirketin değerinin çok altında özelleştirilmesiyle 35 milyon dolara yakın kamu zararına yol açıldığını belirledi. Belediyenin teftiş raporunda Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesinde yer alan ihaleye fesat suçuna dair ciddi emareler bulunduğu, ihale şartlarını ile özellikle satış fiyatını etkilemeye yönelik örtülü anlaşmaya dayalı işlemler olduğu değerlendirilerek cezalandırılmaları istendi.