Gökçeada halkı Yıldızkoy'a sahip çıkıyor

Gökçeada halkı Yıldızkoy'a sahip çıkıyor

Doğa savunucuları, Yıldızkoy ve çevresinin imara açılmasına karşı basın açıklaması yaptı. Yurttaşların basın açıklamasında yapılaşma faaliyetleriyle ortaya çıkacak moloz, toz ve atıkların yaratacağı kirlilik ile pek çok canlı türünün etkileneceği belirtildi.

Seçkin Barbaros

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın planlarına uyumlu olarak Gökçeada Belediyesi tarafından Türkiye'nin ilk ve tek sualtı milli parkı olan aynı zamanda arkeolojik öneme sahip Yıldızkoy ve çevresinin imara açılmasına karşı Gökçeada halkı bir araya geldi.

YILDIZKOY İÇİN İMZA TOPLANDI

Yakın zamanda kurulan Ada Dayanışması'nın çağrısıyla 13 Kasım Cumartesi günü Yıldızkoy’da bir araya gelen Gökçeadalılar, Yıldızkoy için imza topladı.  Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na verilmek üzere hazırlanan imza metninde Yıldızkoy’un Arkeolojik SİT değerinin yüksek olduğu, Kaleköy Kalesi ve Antik İmroz şehrinin yerleşim alanı içerisinde yer aldığı, bizzat Koruma Bölge Kurulu’nun çeşitli buluntular tespit ve tescil ettiği ifade edildi.

Metinde ayrıca Yıldızkoy'daki yapılaşma faaliyetlerinin gelecekte kültürel, sosyal ve coğrafi anlamda Gökçeada’ya ve Gökçeada turizmine büyük katkıda bulunabilecek bir değerin geriye dönülmeyecek şekilde kaybına yol açacağı ifade edildi.

Açıklamada Gökçeada’nın kuzey kıyılarında, yurttaşların araçla veya yürüyerek rahatlıkla ulaşarak denize girebildiği tek sahilin, kamu yararı özelliğini yitirip özel mülklere/kişilere hizmet edecek bir bölgeye dönüşeceği belirtildi.

YILDIZKOY DOĞAL YAPISINI TAMAMEN YİTİRECEK

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından Sualtı Deniz Parkı olarak ilan edilen Yıldızkoy Sualtı Parkı'nın uluslararası bir üne sahip olduğu, yapılaşma faaliyetleriyle ortaya çıkacak moloz, toz ve atıkların yaratacağı kirlilik ile zehirli gazlardan deniz canlılarının ve su altı bitkilerinin etkileneceği ifade edilirken, Yıldızkoy'un koy özelliğini kaybedeceği vurgusu yapıldı.

BU KARARDAN ACİLEN VAZGEÇİN

Biyolojik arıtma tesisi olmayan ada ilçe merkezinin atık sularının Kaleköy açıklarına deşarj edilmesi sebebiyle deniz ve rüzgâr durumuna göre halihazırda Kaleköy’de ve Yıldızkoy’da gözle görülebilir kirlilik oluştuğu belirtilen metinde Yıldızkoy’da yapılması düşünülen yerleşim planının hayata geçmesiyle atık kirliliğinin artacağı, Gökçeada'da müsilaj sorununa daha fazla maruz kalınacağı belirtildi.

Açıklamada eşsiz güzelliğe sahip Yıldızkoy'u imara açmanın çevre felaketine yol açmayacağının savunulmasının en hafif deyimiyle halka gerçeği söylememek olduğu belirtilirken imar kararından acilen vazgeçilmesi talep edildi.

AKDENİZ FOKUNUN VE İSPERMEÇET BALİNASININ YAŞAM ALANI

Yıldızkoy, Doğa Derneği'nin uluslararası kuruluşlar ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmalar sonucu Önemli Doğa Alanı (ÖDA) statüsüne sahip Gökçeada Kuzey Kıyıları içerisinde yer alıyor.

Kuzey Gökçeada Kıyıları nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Akdeniz fokları barınıyor. ÖDA alanı aynı zamanda ülkemizde görülen dört balina türünden biri olan İspermeçet balinasının da yaşam alanını oluşturuyor.

NE OLMUŞTU?

2010 yılında imar süreci başlayan Yıldızkoy için 2015 yılında 100 binlik plan onaylanmış ardından belediye meclisinin 4 Ekim tarihli oturumunda yapılan oylamada Yıldızkoy için 1/1000'lik plan oy çokluğuyla kabul edilmişti. Oylamada; CHP'li 2 üye ret, İYİ Partili 4 vekil ile AKP iki vekil kabul oyu vermişti. Meclisin aldığı kararın ardından konu ilerleyen günlerde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından görüşülecek. İlgili kurulun vereceği karar nadir ekosistemlerden biri olan bölge için son derece önem arz ediyor. 

DAHA FAZLA