'Göbeklitepe'ye beton dökülüyor'

'Göbeklitepe'ye beton dökülüyor'

Göbeklitepe’nin 2014 yılında hayatını kaybeden kazı başkanı Klaus Schmidt’in çalışma arkadaşı ve eşi Çiğdem Köksal-Schmidt, arkeolojik alana beton döküldüğü fotoğrafları paylaştı.

İleri Haber

Türkiye’nin ve dünyanın son dönemdeki en önemli arkeolojik keşiflerinden Urfa’daki Göbeklitepe kazılarını yaklaşık 20 yıl yürüten ve 2014 yılında hayatını kaybeden Prof. Dr. Klaus Schmidt’in çalışma arkadaşı ve eşi Çiğdem Köksal-Schmidt, arkeolojik alana beton döküldüğü ve iş makinelerinin kalıntıları ezdiği görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Köksal-Schmidt, Göbeklitepe'nin F yapısı (Kaya tapınağı) adı verilen alanının hemen yanına beton döküldüğünü, neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde bulunan alanın iş makineleriyle ezildiğini kaydetti.

Eşi Klaus Schmidt’in yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edecek her şeyin "koştura koştura yapıldığını" belirten Köksal-Schmidt,  "Yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar" dedi.

Köksal-Schmidt ayrıca, söz konusu çalışmalar sırasında arkeolog, bakanlık temsilcisi ya da müze görevlisi herhangi birinin alanda olmadığına dikkat çekti. Köksal-Schmidt, "Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak bakanlık temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?" diye yazdı.

Çiğdem Köksal-Schmidt’in sosyal medyadan yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? Burası Göbekli Tepe. Taze beton dökülen alanın yanıbaşında görülen F yapısı (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada da 15 cm. derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var. 2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler, neden, başka bir güzergah saptamışlarmış. Yeni saptanan güzergah tam da Klaus’un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda. Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı, anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar. Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, Müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?"

DAHA FAZLA