'Gıdada sansür' teklifi gelen tepkilerinden ardından geri çekildi

'Gıdada sansür' teklifi gelen tepkilerinden ardından geri çekildi

Meclis'te görüşmeleri başlayan 'gıdada sansür' teklifi, gelen tepkilerinden ardından Erdoğan tarafından geri çekildi. Teklifin STK'ler ile görüşülerek tekrar gündeme getirilmesi bekleniyor.

Meclis gündemine 24 Haziran'da giren ve gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içeren torba "Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” gelen tepkilerin ardından Erdoğan'ın talimatıyla geri çekildi.

"Gıdada sansür" tasarısı olarak adlandırılan kanun teklifinde, ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen yayınların ‘’yanıltıcı yayın’’ olarak tanımlanıyordu ve bu yayınlara 20 ila 50 bin TL para cezası verilmesini öngörülüyordu.

MADDELER GELECEK HAFTA GÖRÜŞÜLECEKTİ

Gıda konusunda yayınlara ceza getiren, gıdada taklit ve tağşiş, hobi bahçeleri, tarım arazilerinin korunması, tütün ve alkol ile ilgili önemli düzenlemeler öngören torba yasanın geneli üzerinde görüşmeler yapıldı. Maddelerin görüşülmesi gelecek hafta yapılacaktı fakat epki çeken torba yasa, dün TBMM’de görüşülürken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla geri çekildi.

Torba yasanın geri çekilmesiyle, tasaıda yer alan hobi bahçelerine yönelik düzenlemeler de ertelenmiş oldu.

MECLİS'E TEKRAR GÖTÜRÜLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, tasarının sivil toplum örgütleri ile birlikte ele alınarak daha kapsamlı ve daha kapsayıcı şekilde yeniden Meclis’e getirileceğini ifade etti.