Gezi ve Çarşı davalarının birleştirilmiş duruşması görüldü

Gezi ve Çarşı davalarının birleştirilmiş duruşması görüldü

Gezi eylemleri davası ile Çarşı Davası'nın birleştirilmesi sonrası ikinci duruşma İstanbul Adliyesi'nde görülüyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri nedeniyle "adil yargılama" imkanı kalmadığını belirten Osman Kavala duruşmaya katılmazken, savcı tutukluluğunun devamına karar verdi.

Çarşı Davası ile birleştirilerek torbaya davaya döüştürülen Gezi Davası'nın ikinci duıruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülüyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisini "Soros artığı" diyerek hedef alması nedeniyle Osman Kavala duruşmaya katılmadı. 

Yargıtay ve İstinaf mahkemelerinin bozma kararları sonrasında birleştirilen Gezi Davası’nın ikinci duruşması görüldü. 2013 yılında başlayan Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 2017’den bu yana tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 hak savunucusu ve Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın 35 üyesi ile Amerikalı akademisyen Henri Barkey’nin de eklendiği "torba dava" kapsamında toplamda 52 kişi başta "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" olmak üzere birçok suçlamayla karşı karşıya. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkesinde görülmesi beklenen duruşma, salonun dar olması nedeniyle yine 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı.

Evrensel'den Meltem Akyol'un aktardığına göre TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz VE Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi davayı takip etti. Duruşmayı takip edenler arasında İsveç ve İngiltere konsolosluk yetkilileri de bulundu. 

OSMAN KAVALA KATILMADI

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya bin 487 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala katılmadı. Kavala, daha önce AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Soros artığı" açıklamalarından sonra, "adil yargılama yapılmasına imkan kalmadığını" söylerek, duruşmalara katılmayacağını açıklamıştı.

KAVALA SERBEST BIRAKILMAZSA TÜRKİYE HAKKINDA YASAL SÜREÇ BAŞLAYABİLİR

Bu duruşma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi uyarısı açısından da önem arz ediyor. Zira Avrupa Konseyi Osman Kavala'nın tutukluluğu ile ilgili Türkiye'ye 30 Kasım’a kadar süre vermiş, Kavala’nın bu tarihe kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiği gerekçesiyle yasal süreç başlatılacağı uyarısında bulunmuştu. 

BİRLEŞTİRME KARARINA İTİRAZ EDİLDİ

Duruşmada söz alan Çarşı üyelerinin avukatları birleştirme kararının kaldırılması yönünde talepte bulundu.

Çarşı davası sanıklarından Koray Yalnız’ın avukatı, müvekkilinin yurt dışında yaşadığını ve savunmasının istinabe yoluyla alınmasını talep ettiğini ancak mahkemenin bu konuda bir karar vermediğini söyledi. Yalnız’ın avukatı, müvekkilinin dosyasının ayrılmasını talep etti.

Çarşı Davası sanıklarından Yusuf Demirci’nin avukatı Ömer Kavili, davanın bir an önce bitirilip sanıkların aklanması gerektiğini söyledi. Kavili, "30. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayı Çarşı Davası avukatlarına vermeden nasıl olur da bizden esas hakkında beyanda bulunmamızı istersiniz? Kanunsuz bozma kararı veren Yargıtay kararından dönüp Çarşı Davası sanıkları hakkında beraat vermenizi talep ediyorum" diye konuştu.

Çarşı Davası avukatlarından Ersan Şen, müvekkili Cem Yakışkan yönünden dosyanın ayrılmasını talep etti. Dosyada Yakışkan yönünden bir delil olmadığını söyleyen Şen konuşurken sesini yükselttiği gerekçesi ile mahkeme başkanı tarafından uyarıldı.

KAVALA'NIN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Savcı, dört yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala’nın tutukluğunun devamını istedi. Verilen ara sonrası mahkeme başkanı Kavala hakkındaki kararı açıkladı. Mahkeme Başkanı, Kavala’nın tutukluğunun devamı yönünde karar verdi. Karar oyçokluğuyla verildi. Duruşmayı 17 Ocak’a ertelendi.

GEZİ DAVASI'NDA NE OLMUŞTU?

Gezi soruşturması, Gezi eylemlerinin ilk günlerinde başladı. Soruşturmayı yürüten isim Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkili savcı Muammer Akkaş'tı. Yüzlerce sayfalık telefon görüşmeleri, polis fezlekesi, polisin fiziki takip sırasında çektiği fotoğraflar ve elbette sosyal medya paylaşımları dosyanın ‘delilleri’ arasına girdi. Akkaş soruşturmayı yürütürken 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüttüğü için görevden alındı. 8 Temmuz 2013’te Gezi Parkı eylemleri nedeniyle aralarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevresel Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun bulunduğu 20'den fazla kişi gözaltına alındı ancak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. 26 kişi hakkında Mart 2014’te "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi, görülen 7 duruşmanın sonucunda, 29 Nisan 2015’te tüm isimlerin beraatına karar verdi.

Ancak bununla bitmedi. Bu davadan 4 yıl sonra, 6 Kasım 2018'de düzenlenen operasyonla 114 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 12'si ifadelerinin ardından serbest bırakılırken Yiğit Aksakoğlu tutuklandı. Osman Kavala zaten aynı soruşturma kapsamında 1 Kasım 2017'den beri tutuklu bulunuyordu.

Bu kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Mücella Yapıcı’nın da olduğu 16 kişi hakkında Gezi Parkı eylemlerimi organize ve finanse ettiği iddiasıyla dava açıldı. İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde 24 Haziran 2019’da başlayan yargılama 18 Şubat 2020’de sonuçlandı. Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve Can Atalay'ın da aralarında olduğu 9 kişinin “yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı”na karar veren mahkeme belagatlerine hükmetti. 7 kişinin dosyası ise ayrıldı. Savcı Edip Şahiner, karara itiraz etti, dosya istinaf mahkemesine taşındı. Kararın temyiz edildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf), Osman Kavala dahil 9 kişi için verilen beraat kararını bozdu.

Bu arada 2017’den beri tutuklu bulunan Osman Kavala zaten hiç hapisten çıkamadı. Hakkında yeni soruşturma olduğu iddiasıyla gözaltına alındı, yeniden tutuklandı. Bu kez eski CIA danışmanı Henri Jak Barkey ile aynı dosyaya konulan Kavala’ya 15 Temmuz'daki darbe girişimine dair suçlamalar yöneltildi: "Anayasa'yı ihlal" ve "siyasal veya askeri casusluk". İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada heyet, dava dosyası ile İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki Gezi Parkı dosyası arasında "fiili ve hukuki irtibat" bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmelerine, dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetmişti.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince 28 Nisan 2021'deki duruşmada, dosyası ayrılan 7 kişinin bu dosya ile birleşmesine hükmetti. Böylece 16 kişi ile başlayan Gezi davasına Henri Jak Barkey’in eklenmesi ile yargılanan kişi sayısı 17’ye çıktı. Aynı duruşmada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen "Çarşı" davası dosyası da incelemek üzere istendi.

BİRLEŞTİRME KARARI

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı mensuplarının da bulunduğu 35 kişiye, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "terör örgütü kurma veya yönetme ile örgüte üye olma" suçlarıyla açılan dava beraatla sonuçlandı. Ancak Yargıtay beraat kararını bozdu. Bozma kararında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki Gezi Parkı olaylarına ilişkin dosya ile bu dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu iddia edilerek, "örgüt üyeliği suçunun özelliği nazara alınarak, her iki dosyanın birleştirilmesi…” gerektiğini belirtildi. Kararın ardından 35 kişi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı. Yeniden yapılan yargılamada Yargıtay’ın bozma kararına uyuldu ve her iki dosya için birleştirme kararları çıktı.

SAVCI, KAVALA'NIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINI TALEP ETTİ

Duruşma savcısı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.