Gezi Direnişi'nde yaşamını yitirenler, Taksim ablukasına rağmen anıldı

Gezi Direnişi'nde yaşamını yitirenler, Taksim ablukasına rağmen anıldı

Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla toplumsal muhalefet güçleri bir araya gelerek Gezi Direnişi için bir eylem gerçekleştirdi.

İleri Haber

Gezi Direnişi'nin 8'nci yıl dönümünde yurttaşlar ve toplumsal muhalefet güçleri Taksim'de bir araya gelmek isterken polis, alanı bariyerlerle kapattı. 

 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası önünde saat 19.00’da Gezi Parkı direnişinin 8’inci yıl dönümüne ilişkin yapmak istediği açıklamalar, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Kaymakamlık, pandemi gerekçesiyle yasak kararı aldığını açıklarken, kararın ardından İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı ve çevresi ile İpek Sokak ve çevresi polisler tarafından bariyerlerle kapatıldı. Kapatılan bölgelerde ikameti bulunmayan yurttaşların dışında kimsenin geçişine izin verilmezken, yurttaşlar duruma tepki gösterdi. 

GÜLSÜM ELVAN'DAN ERDOĞAN'A: BERKİN'İN KORKUSU HER ZAMAN ÜZERİNDE

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nın kapanış açıklamasının ardından Gezi Direnişi eylemi için Çukurlu Çeşme Sokak'ta bir araya gelen yurttaşlara ve milletvekillerine dönük engelleme girişimleri başarısız oldu. 

Berkin Elvan'ın ailesi, TİP Milletvekilleri Erkan Baş ve Ahmet Şık, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu'nun yanı sıra toplumsal muhalefet temsilcilerinin de katıldığı eylemde basın açıklamasını, Berkin Elvan'ın ablası Gamze Elvan okudu. 

GEZİ DİRENİŞİ NASIL BAŞLADI?

Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayan ve Türkiye çapında halk hareketine dönüşen Gezi Direnişi'nin 8. yılında Taksim'deki TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) önüne çağrı yaptı.

Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası ve alışveriş merkezi yapılması girişimine karşı 28 Mayıs 2013'te çevrecilerin başlattığı protesto, Türkiye çapında halk hareketine dönüşmüştü. Ağaçların kesilmesiyle başlayan ve tüm yurda yayılan eylemlere milyonlarca kişi katılmıştı.

27 Mayıs günü, Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi'ne bakan duvarının 3 metrelik kısmı yıkıldı ve 5 ağaç söküldü. Taksim Dayanışması bunun üzerine iş makinelerinin önünde durarak yıkımı engellemek istedi ve çadırlar kurarak parka kalmaya başladı fakat polis saldırısıyla karşılaştılar. 29 Mayıs sabahı polis parkta kalan eylemcilere yeniden saldırdı ve çadırlar söküldü. Erdoğan “Ne yaparsanız yapın. Orası için karar verdik. Yapacağız” diyerek eylemcilere tepki gösterirken polis müdahalesiyle sökülen çadırların yerine yenileri kuruldu.

Tarihler 30 Mayıs'ı gösterdiğinde parkta bulunanlara polis tekrar saldırdı, 31 Mayıs günü de polisin saldırısı devam etti. Polisin biber gazlı müdahalesi sonucunda eylemcilerden bazıları yaralandı. 31 Mayıs günü, milletvekillerinin de aralarında bulunduğu onlarca kişi yaralandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) çevredeki hastanelerin yetersiz olması nedeniyle sağlık birimi kurdu.

Parktaki eylemcilerin destek çağrısıyla, direniş “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla tüm yurda yayıldı.