Gezi Direnişi’nde gözünü kaybeden yurttaşa tarihi tazminat

Gezi Direnişi’nde gözünü kaybeden yurttaşa tarihi tazminat

İçişleri Bakanlığı  Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz fişeğiyle gözünü kaybeden Burak Ünveren’e 1 milyon 55 bin 197 TL tazminat ödeyecek.

Gezi Direnişi’nde polisin attığı biber gazı fişeğiyle bir gözünü kaybeden Yıldız Teknik Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Burak Ünveren’in açtığı davada İçişleri Bakanlığı 1 milyon 55 bin 197 TL tazminat ödemeye mahkûm edildi.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin kararında, Emniyet’in toplumsal olaylara müdahale hakkı olsa da insan bedenini yaralayıcı nitelikte olmaması gerektiği belirtilirken, biber gazı fişeğinin orta mesafede silah şeklinde bir araç olduğu hatırlatıldı. 

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, kararda, “Kapsülün ilgililere zarar vermemesi için havaya doğru belirli bir açıda ateşlenmesi gerektiği, direkt ateş halinde vatandaşa isabet etme ve ciddi yaralanmalara sebebiyet verme ihtimalinin bulunduğu, idarenin olayla ilgisi bulunmayan kişilerin uğradığı zararı karşılamakla mükellef olduğu” ifadeleri kullanıldı.

Kararda, Adli Tıp raporu da dikkate alınarak gerekçe şöyle anlatıldı: “Toplumsal olaylara katıldığı idarece ortaya konamayan Ünveren’e müdahale sınırının aşılması, doğrudan yüze isabet edecek şekilde biber gazı kapsülüyle yaralanması suretiyle meydana gelen zararın ödenmesi gerektiği açıktır.”

İçişleri Bakanlığı tazminat kararına itiraz etti. Ünveren’in avukatı Ayhan Erdoğan da karara itiraz ettiklerini belirterek, “İdarenin kusuru çok açıktır. Bir insanın yaşam boyu kullanamayacağı göz kaybı düşünüldüğünde bu tazminat yeterli değildir” dedi.