Gericiliğin 'borazanı' Şevki Yılmaz kimdir?

Gericiliğin 'borazanı' Şevki Yılmaz kimdir?

İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik sözleriyle yeniden gündeme gelen yobaz Şevki Yılmaz'ın portresi...

İleri Haber

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde, İstanbul Sözleşmesi olarak anılan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'yle ilgili “Kadının hukukunu Avrupa’da arayanlar ahmaktır” ve "Yahu ne zaman pezevenkliği siz medeniyet yaptınız" açıklaması yapan yobaz Şevki Yılmaz yine tepki toplayarak, gündeme oturdu.

Yılmaz’ın bu açıklamaları kendisinin geçmişini bilenleri şaşırtmazken, yine de bir hafıza tazelemesi yapıldığında her dönem “gericiliğin borazanı” olduğu gerçeği açıkça görülüyor.

MİLLİ GÖRÜŞ DÖNEMİ

‘Çekirdekten’ gerici olan Yılmaz’ın biyografisine bakıldığında, solculara karşı emperyalizmin desteğiyle gericiliğin yükseldiği yıllar, Yılmaz’ın da yıldızının parlamaya başladığı döneme denk geliyor.

1970’lerde Milli Selamet Partisi (MSP) üyesi olan Yılmaz, 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyonunda Adalet Bakanı Özel Kalemi olarak görev yaptı.

MSP’nin kapanmasının ardından 1980’lerin başlarında Milli Görüş Avrupa teşkilatlarında çeşitli yöneticilik görevleri yapan Yılmaz, MSP’nin devamı olarak kurulan Refah Partisi’nden (RP) 1987 yılında Rize Milletvekili Adayı oldu ancak kazanamadı. Yılmaz, 1989’da RP’den bu defa Rize Belediye Başkan Adayı oldu. Yılmaz’ın bu adaylığı da başarısızlıkla sonuçlandı.

Yılmaz, 1991 yılında yapılan milletvekilliği seçimlerinde, Rize`den tekrar aday gösterildi ve  % 19.8 oranında oy aldı. Art arda üç başarısız girişimin ardından Yılmaz 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde Rize Belediye Başkanı seçildi. 1995 yılında yapılan genel seçimlerde ise Rize Milletvekili olarak Meclis’e girdi.

28 Şubat sürecinin en dikkat çeken figürlerinden olan Yılmaz, laiklik düşmanı konuşmaları ve küfürbaz üslubuyla gündeme geldi. Yılmaz’ın konuşmaları, 28 Şubat’ın ardından partisinin kapatılmasında önemli bir etken oldu. Siyasi yasaklı konumda bulunan Yılmaz, gittiği Avrupa’dan 2004 yılında döndü.

Yılmaz’ın 90’lı yıllarda yaptığı konuşmalarda sarf ettiği bazı sözler şöyle:

- TBMM'ye “Pezevenkler meclisi” dedi.

- O dönemin CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’a “Pezevenk adam” şeklinde hakaret etti.

- Atatürk anıtına neden çelenk koymadığını açıkladığı konuşmasında "Biz ata, ite, puta tapanlardan değiliz'' dedi.

- "Laiklik çoktan tarihin çöp sepetine gitmiştir. Laiklik yok ki elden gitsin. Zaten olsa da ihtiyacımız yok" dedi.

- Bir konuşmasında ‘‘Çatlasanız da patlasanız da ben Hizbullah'ım,Türkiye'nin yüzde 95'i Hizbullah'tır. Hizbullah olmayanlar Hizbul şeytandır'' ifadelerini kullandı.

- Katıldığı bir televizyon programında "Türkiye'de 2.5 milyon fahişe var'' dedi.

ERDOĞAN’IN ‘YILMAZ’ SAVUNUCUSU

Yılmaz, 2004’te Türkiye’ye dönmesinin ardından AKP ve Erdoğan savunuculuğuna soyundu. Siyasi kariyeri boyunca Erdoğan ile aynı yollarda yürüyen Yılmaz, ayrıca AKP’nin yayın organı Yeni Akit’te köşe yazarlığı ve Akit TV’de de program yapıyor.

Şevki Yılmaz’ın oğlu Mehmet Akif Yılmaz ise AKP’den üç dönemdir Kocaeli Milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Şevki Yılmaz’ın Erdoğan ve AKP ile ilgili sarf ettiği bazı sözler şöyle:

- Yılmaz 2007 yılında Gülen cemaatinin gazetesi Zaman’a verdiği röportajda, “Geceleri kalkıp AK Parti'ye dualar gönderiyorum. Erdoğan ile 10 yıldır görüşmüyorum, kendisini özledim” dedi.

- Yılmaz, AKP’deki ayrılıklara ilişkin attığı tweette, “Tabanımız başta Abdullah Gül, Ahmed Davudoğlu, Ali Babacan, Melih Gökçek, Kadir Topbaş ve diğer gönlü kırık kardeşlerimizi Tayyib Kaptanla el ele yola devamını ısrarla istemektedir! Tabanımız, bu kardeşlerimizle beraber yeni bir balkon konuşmalarını acilen beklemektedir! Tayyib Kaptanımıza yakışan Liderlik makamının gereği ilk dava arkadaşlarını çağırıp dertleşmesi ve kucaklamasıdır!” ifadelerini kullandı.

- Yılmaz, Samsun’da katıldığı bir konferansta "Liderlere öldükten sonra değil hayatta iken sahip çıkın. Çünkü liderler satrancın şahlarıdır. Şah gidince mat olursun. Ama Türkiye’yi mat edemiyorlar. Türkiye’yi çok sevin. Bu ülkeyi birlikte savunalım. Bütün ihanetlere rağmen Allah bu sefer hamal olarak Kasımpaşalıyı görevlendirdi" dedi.

- Katıldığı TV programında ‘dış güçler’in Erdoğan düşmanlığı yaptığını iddia eden Yılmaz, “Kasımpaşalı aslanla uğraşıyorlar” dedi.