Geri dönüşüm malzemeleriyle sanat: Göz Görmez, Bilinç Görür

Geri dönüşüm malzemeleriyle sanat: Göz Görmez, Bilinç Görür

Balıkesir'de yaşayan Gizem Yoğurtçu'nun üretimden uzaklaştığını hissederek pandemi döneminde geri dönüşüm malzemeleri ile ortaya çıkardığı eserler, yarın ziyaretçileriyle buluşacak.

Batuhan Batan

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan Gizem Yoğurtçu'nun pandemi döneminde geri dönüşüm malzemeleriyle ortaya çıkarttığı eserler, yarın gerçekleştirilecek açılışla birlikte Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde sergilenmeye başlanacak. 

'Göz Görmez Bilinç Görür' temasıyla açılacak sergi, pandemi döneminin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Evde kaldığı dönemde üretimden uzaklaşmanın ağırlığını yaşadığını belirten Gizem Yoğurtçu, "Nefes alamaz hale geliyorsunuz" diyerek nitelendirdiği dönemde çalışmalara başladı. Geri dönüşüm malzemeleri ile ortaya koyduğu eserleri ilk kez bir 'ev sergisi' ile paylaşan Yoğurtçu, sergi salonlarının açılmasıyla birlikte bu kez ziyaretçileri bekliyor olacak.

'20 YILLIK BİRİKİMİN BİR SONUCU'

Gerçek hayat hikayelerinden esinlendiğini belirten Yoğurtçu, eserlerin ortaya çıkış sürecini İleri Haber'e anlattı. "Bu süreç pandemide başladı" diyen Yoğurtçu, "Yaklaşık 20 yıldır geri dönüşümle uğraşıyorum. Aslında bu sergi, 20 yıllık birikimin bir sonucu oldu. Pandemi döneminde yeni doğu yapmıştım, yalnızdım ve bunun da verdiği bir şeyler vardı. Nefes alamaz hale geliyorusunuz. Bir bebek elinizde, tek başınıza. Çok zordu. Hep alışmışız bir şeyler yapmaya, üretmeye. 6-7 ay kadar hiçbir şey yapmıyorsunuz. Gerçekten çok kötüydü. Artık bir yerden başlamak gerekiyor derken süreç de kendiliğinden başladı" ifadelerini kullandı. 

'HİÇBİR ŞEY ÖLMÜYOR'

Kadın cinayetlerini, mültecileri ve yaşamına son veren müzisyenleri de eserlerinde konu edinen Yoğurtçu, "Çocuklar var mesela. Pandemi sürecinde intihar etmek zorunda bırakılanlar var. Aslında cinayet gözüyle bakıyorum ben ona. Müzisyenler var o süreçteki. Bunun yanında da kendine has kimi çalışmalar da var" sözleriyle eserlerini anlatırken, geri dönüşüm malzemesi kullanmasına ilişkin olarak da "Ölmüş malzemelere yeniden bir hayat vermek gibi geliyor bana. Çünkü onların hepsini farklı tekniklerle tekrar harmanlıyorum. Yeniden hayat buluyorlar açıkçası. Bu benim çok hoşuma gidiyor. Aslında doğanın bir döngüsü mü diyeyim, hiçbir şey ölmüyor baktığınız zaman" şeklinde konuştu.

Sadece kendi elinde olan malzemeleri değil, dışarıda bulduğu ve değerlendirmesinin mümkün olduğunu düşündüğü malzemeleri de kullanan Yoğurtçu, "Gezerken bakıyorum. Yarar mı işime dediğim şeyleri topluyorum açıkçası" derken; kağıtları, toz bezlerini, gazeteleri, poşetleri, plastikleri de kullandığını ekleyerek "Aklınıza gelebilecek birçok şey var" dedi. 

'GÖZ HAKİKATEN GÖRMÜYOR'

'Göz Görmez, Bilinç Görür' isminin Fotoğrafçı Mehmet Özer'in aynı isimli kitabından geldiğini söyleyen Yoğurtçu, hikayesini ise şöyle anlattı:

"Göz Görmez, Bilinç Görür. Serginin adı bu. Mehmet Özer'in bir kitabının ismi aslında. Kendisine sordum, 'Kullanabilir miyim kitabın ismini?' diye, 'Tabi ki, bundan çok memnun olurum' dedi. Aslında şundan yola çıktım. Göz hakikaten görmüyor. Bilinç görür, göz sadece bakar. Çevremizde olan biten her şeyi algılama yetisidir bilinç dediğimiz şey. Biz aslında bilincimizle görürürüz. Bundan kaynaklı da 'Evet, tam olarak benim sergime uygun bir isim' dedim. Çünkü biz bakıyoruz. Şiddete de bakıyoruz, çocuklar ölüyor ona da bakıyoruz, insanlar aç kalıyor intihar ediyor ona da bakıyoruz... Sadece bakıyoruz ama bilincimizle gördüğümüz zaman, evet işte o zaman bu şekilde kimi çalışmalar ortaya çıkıyor." 

SERGİ, HAFTA SONUNA KADAR ZİYARETÇİLERE AÇIK OLACAK

Balıkesir Edremit'te yer alan Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde yarın saat 16.00'da gerçekleştirilecek açılış sonrasında eserler, hafta sonuna kadar ziyaret edilebilecek. 

DAHA FAZLA