‘Geri dönüşüm işçilerine göz dağı verilmek isteniyor’

‘Geri dönüşüm işçilerine göz dağı verilmek isteniyor’

İGETKATDER Başkanı Aygün, atık işçilerine dönük saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Vergisiz kazanç elde ettikleri öne sürülerek AKP iktidarı tarafından hedef alınan ve karşılaştıkları saldırılar ile uzun süredir tartışmaların odağı hâline gelen geri dönüşüm emekçileri, “Ekmek kavgası yalnız verilmez” diyerek İstanbul Avcılar’da bir araya geliyor.

Güvencesiz ve sağlıksız çalışma koşulları altında uzun mesailer ile çalışarak yaşamak zorunda kalan ve son zamanlarda AKP iktidarı tarafından ‘vergisiz kazanç elde ettikleri’ öne sürülerek hedef alınan geri dönüşüm emekçileri, “Ekmek kavgası yalnız verilmez” diyerek İstanbul Avcılar’da bir araya geliyor.

Geri dönüşüm emekçilerinin çalıştıkları depolara geçen aylarda polis ve zabıta ekiplerince baskınlar yapılmış, çekçeklerine el konulmuş ve yaşanan olayların akabinde 3 geri dönüşüm işçisi tutuklanmıştı. Tutuklanan işçiler hakkında savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu işçiler hakkında 17’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığı öğrenildi.

Yarın yapılacak olan Büyük İstanbul Buluşması öncesi İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (İGETKATDER) Başkanı Mesut Aygün, İleri Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

‘RANT SEBEBİYLE SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ’

Geri dönüşüm işçilerinin bu işin lokomotifi olduğunu söyleyen Aygün, “Çekçekçiler bittiği anda tüm depolar yüzde 80 oranında kendiliğinden bitiyor. Bu anlamıyla çekçekçilere yapılan saldırıların sınır tanımaması da bundan kaynaklı meydana geliyor” dedi.

Aygün, çekçekçilere yönelik saldırıların sınır tanınmamasının, katı atık malzemelerinin fiyatlarının tavan yapmasından kaynaklandığını ve buna bağlı olarak geri dönüşüm malzemelerinin yurtdışından ithal edilememesiyle birlikte ortada büyük bir rantın döndüğünü, bu rant sebebiyle de saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

‘GERİ DÖNÜŞÜM İŞÇİLERİNE GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR’

Ümraniye ve Ataşehir’deki kağıt atık depolarına yapılan baskınlarda gözaltına alınıp tutuklanan 3 geri dönüşüm işçisi hakkında 17’şer yıla kadar hapis cezası istenmesini değerlendiren Aygün, şu sözleri kaydetti:

“Bu hapis istemi, geri dönüşüm işçilerine tam anlamıyla gözdağı vermektir. Olası bir durumda, ‘bizimle karşı karşıya gelirseniz o işçilere istenen ceza size örnek olsun’ mesajı verilmek istenmektedir.”

Yarın Avcılar’da “Ekmek kavgası yalnız verilemez” denilerek yapılacak olan etkinlik öncesi siyasilere çağrıda bulunan Aygün, şunları söyledi:

“Meclis içindeki ve dışındaki, emekten yana olan tüm siyasi yapı ve unsurları geri dönüşüm işçilerine sahip çıkmalarını talep ediyoruz. Bu saldırılar, ranta dayalı bir saldırıdır. Biz bu saldırıları, merkezi otoritenin politik bir saldırısı-hamlesi olarak değerlendiriyoruz. Siyasilerden gerek mecliste, gerek bulundukları her mecrada sesimiz olmaları ve bizi her noktada sahiplenmelerini istiyoruz.”