Gergerlioğlu, hakkındaki tutuklama kararını değerlendirdi: Alıp götürsünler, 1994 görüntüleri yaşanır

Gergerlioğlu, hakkındaki tutuklama kararını değerlendirdi: Alıp götürsünler, 1994 görüntüleri yaşanır

Sosyal medyada paylaştığı bir haber gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma açılan Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM'de gazetecilerle buluştu. Verilen tutuklama kararının hukuksuz olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, çıplak arama ve kaçırılmaları meclise taşıdığı için iktidarın rahatsız olduğunu belirtti.

Mehmet Fırat Özgür

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de gazetecilerle buluştu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gergerlioğlu, hakkında verilen tutuklama kararı ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un “Anayasa Mahkemesi kararını beklemeyeceğiz” açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyada bir haberi paylaştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan ve alelacele tutuklama kararı verilen Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili, “Yangından mal kaçırır gibi milletvekilliği düşürmeye çalışıyorlar, teamüllerinin aksine, benim davam 1 ay içinde işleme kondu ve onandı. Hukukçu olmayanlar dahi bu kararın hukukla bir ilgisi olmadığını biliyor” dedi.

Çıplak arama ve kaçırılmaları Meclis’e taşımasıyla gündemde olan Gergerlioğlu, bu konular hakkındaki açıklamalarının iktidarı rahatsız ettiğini ve böyle bir tiyatro ile vekilliğinin düşürülmeye çalışıldığını dile getirdi. “Yaptıkları insan hakları ihlallerini ifşa etmemden rahatsız oldular” diyen Gergerlioğlu, “Demokles’in kılıcı başımda gezerken konuşmaya devam ettim. Her fırsatta insan hakları ihlallerini gündeme getirdim. Ancak Meclis’te bu konu ile ilgili sorduğum hiçbir soruya, yaptığım hiçbir açıklamaya dönüş gelmedi. Çıplak arama konusu birileri için bardağı taşıran son damla oldu. Çıplak arama yapanlara soruşturma açılmadı” şeklinde konuştu.

‘SÖYLEDİKLERİMİN 10 KATINI ÇÖZÜM SÜRECİNDE SÖYLEDİLER’

Gergerlioğlu, AKP’nin Çözüm Süreci’nde ‘barış’a dair çok daha fazla konuşma yaptığını belirterek, “İktidar Çözüm Süreci’nde benim söylediklerimin 10 katını söyledi. Ancak sonra birileri düdüğü çaldı, süreç bitti ve biz şeytan olduk. Çözüm Süreci’nden önce de Çözüm Süreci’nde de bugün de neyi savunduysam onu savunmaya devam ediyorum ve edeceğim” diye konuştu.

‘DEVLET YERDEN YERE VURDU, HALKIMIZ MİLLETVEKİLLİĞİNE GETİRDİ’

Kanun Hükmünde Kararname ile doktorluk hayatının sonlandırılmaya çalışıldığına da değinen Gergerlioğlu, “27 yıllık uzman doktorluğumdan oldum. Doktorluk yapmamam için ellerinden geleni yaptılar. Absürt suçlamalarla davalar açtılar. Kocaeli Valiliği, ‘Sizin zulmünüze boyun eğmeyeceğim’ sözlerimi hakaret kabul edip dava açtı. Ancak bu absürt davalardan beraat aldım. Devlet bizi yerden yere vurdu. Her türlü zulmü hukuksuzluğu uygulamaya çalıştı. Ancak halkımız, partimiz beni milletvekilliğine getirdi. Bu benim için büyük bir onur. Bana verilen oyların, partimin bana verdiği bu onurlu görevin hakkını vermek için haksızlıkları gündeme getirdim” dedi.

‘1994 GÖRÜNTÜLERİ YAŞANIR’

Gergerlioğlu, hakkında verilen karar TBMM’de okunduğu sırada genel kurul salonunda olacağını ve Meclis’ten çıkmayacağını söyledi. Demokrasi tarihi açısından önemli bir an olacağına ve anayasa hukukçularının da bu uygulamaya karşı olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Yaşananlar bir yargı darbesinin manivelası haline gelecek. Yapılan hukuksuzluğu hem Türkiye hem de dünya görecek” derken, 1994 yılında Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekilleri Orhan Doğan ve Hatip Dicle’nin TBMM’de yaka paça gözaltına alınmasını hatırlatarak, “Yaptıkları, dillerinden düşürmedikleri millet iradesine hakarettir. Bana oy veren, beni bu meclise getiren on binlerce yurttaşın iradesini yok saymaktır. Ben Meclis’ten ayrılmayacağım. Alıp götürsünler, 1994 görüntüleri yaşanır. Ben milletim nezdinde bekleyişimi sürdüreceğim. Ama milletimiz de benim yaşadıklarımın bedelini ödetecektir” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA ŞENTOP’UN AÇIKLAMALARI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un, kendisi hakkındaki dosyada Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun sonucunun beklenmeyeceğine ilişkin açıklamalarını değerlendiren Gergerlioğlu, “Meclis Başkanı, bu meclisin hukukunu, onurunu korumak için başkan seçildi. Ama Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeyeceğini söylüyor. Meclis Başkanı, Meclis’teki vekilini nasıl savunmaz, bu Meclis’in onurunu nasıl korumaz? Bu çok üzücü bir durum olduğu kadar büyük bir utançtır da. Şentop’u görevini yapmaya davet ediyorum. Meclis Başkanı vekili korumalıdır” şeklinde konuştu.

PARTİLERİN TUTUMU

Hakkındaki soruşturma ile ilgili Meclis’teki diğer partilerin tutumları ile ilgili soruya Gergerlioğlu, gelen tepkilerin etkisiz olduğunu vurgulayarak, “Diğer partilere, milletin iradesini hatırlatmak istiyorum. Bu tiyatroyu görmüyorlar mı? Eğer bu tiyatroya, bu yaşananlar HDP’lilerin başına geldiği için ses çıkarmıyorlarsa yazıklar olsun!” dedi.

Gergerlioğlu, kararı verenlerin kamuoyundan gelecek büyük tepkiye hazır olması çağrısında bulunarak, “Beni millet değil, zalimler cezalandırıyor. Dolayısıyla milletin yüreğinde vekilliğim devam edecek. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Meclis’e yeniden dönebilirim” diye konuştu.