Gerçeği keşfetme öyküsü: Viktorya Hayal Kuruyor

Gerçeği keşfetme öyküsü: Viktorya Hayal Kuruyor

Bir çocuğun hayal dünyasında sınırlara yer olmadığını gördüğümüzde kendi hayallerimiz size de yavan geliyor mu? En son ne zaman korsanlarla bir yolculuğa çıkıp okyanusta balinalarla arkadaş olduk?

Burcu Adıgüzel

Viktorya’nın hayatı sıkıcı mı sıkıcı. Annesi bir casus değil, bütün gününü evde geçiren bir kadın. Babası bir kaz ciğeri firmasında çalışıyor, mucit değil. Yaşadığı yer, okul, aile her şey çok sıradan. Üstelik tek bir arkadaşı da yok!

Daha doğrusu gerçekte yok. Onun arkadaşları silahşörler, cinayeti çözmeye çalışan dedektifler, korsanlar, evcilleştirilmiş bir maymun, vahşi atlar ve daha neler neler… Arkadaşlarıyla birlikte uzayda yeni görevler ediniyor, orkestra yönetiyor, derin denizlere dalıyor, maceradan macera beğeniyor. Viktorya’nın sonsuz, sınırsız bir hayal dünyası var. O; kendisini aşacak, çılgın bir hayat düşlüyor kendisi için. Tek amacı hayatını değiştirmek.

Derken bir gün kendini gerçekten bir maceranın içerisinde buluyor Viktorya. Takım elbiseden başka bir şey giydiğini görmediği ‘’sıkıcı’’ babasını kovboy şapkası takmış halde işe giderken görüyor. Odasında göz hizasında bulunan ve Viktorya’nın ‘’ufuk’’ adını verdiği kitaplar günden güne azalıyor. Bu değişiklikleri fark eden Viktorya, sonunda kendini gerçek bir maceranın içerisinde hissetmeye başlıyor. Fakat henüz olacaklardan habersiz. Pek de hoşlanmayacağı bir gerçeği ortaya çıkaracağını bilmiyor.

Yazar, kitabın ilk sayfalarında Viktorya’nın gerçek dünyayı çok sıkıcı bulduğunu açıkça yazarken, sonlara doğru Viktorya’nın gerçek yaşamın da ihtimallerle dolu olduğunu, hayal kurarken gerçeğin de eğlenceli ve ilginç kılınabileceğini hissettiğini bizlere sezdiriyor. En keyifli kısmı buydu. Ama macera kısmı da okumaya değer sözcüklerle anlatılmış.

Timothée de Fombelle, bir oyun yazarı. Çocuk kitaplarında seçtiği ilginç konular ve anlatımındaki farklılıklarla dikkat çekiyor. Tobie Lolness dizisiyle ilgi gören yazarın Viktorya kitabı o diziden epey farklı. 7 yaş ve üzeri çocukların okuduğunda keyif alacağından hiç şüphem yok.

KÜNYE: Victorya Hayal Kuruyor, Timothée de Fombelle, Res. François Place, Çev. Şilan Evirgen, Yapı Kredi Yayınları, 73 Sayfa.

 

 

 

DAHA FAZLA