George Floyd’un ölümünden sonra polise 'boyuna baskı uygulama' yasağı

George Floyd’un ölümünden sonra polise 'boyuna baskı uygulama' yasağı

Polisin boğazına basarak öldürdüğü George Floyd'un ölümünün ardından başlayan eylemler sonrasında, Minneapolis Kent Konseyi, polislerin gözaltı ve tutuklama sırasında boyuna baskı uygulamasını yasakladı.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) en çok yayıldığı ülke olan ABD’de polisin boğazına basarak öldürdüğü George Floyd cinayeti sebebiyle halk günlerdir adalet talebiyle sokaklarda. Minneapolis’te polis tarafından gözaltına alınan ve dakikalarca boynuna baskı uygulanan Floyd'un, ‘nefes alamıyorum’ sözleri eylemlerin odağındayken, Minneapolis Kent Konseyi, polislerin gözaltı ve tutuklama sırasında boyuna baskı uygulamasını yasakladı.

Floyd’un son anlarının görüntüsünün ardından, önce Minneapolis’te ardından ülkenin dört bir yanında binlerce eylemci sokaklara döküldü. Irkçılık karşıtı gösteriler dalga dalga büyürken, Floyd’un hayatını kaybettiği Minneapolis’te önemli bir gelişme yaşandı.

Minneapolis Kent Konseyi polislerin tutuklama ve gözaltılar sırasındaki yetkilerine dair önemli bir karar aldı. Oy birliğiyle kabul edilen karara göre polislerin, zanlıların boynuna diz veya kolla baskı yapılması yasaklandı.

Bunun yanı sıra yetki sınırlarını aşan bir eylemde bulunan meslektaşını gören polislerin, duruma müdahale ettikten sonra yaşananları rapor etmesi zorunluluğu da alınan kararlar arasında.