George Floyd davasında jürinin kararını açıklaması bekleniyor

George Floyd davasında jürinin kararını açıklaması bekleniyor

Tüm ABD'nin takip ettiği George Floyd davasında kapanış konuşmalarının ardından jürinin karara vermesi bekleniyor.

ABD'de 2 haftadır devam eden George Floyd davasında polis uzmanlarının, tıp doktorlarının, Minneapolis Polis Departmanı mensuplarının ve görgü tanıklarının mahkeme salonunda ifade vermesinin ardından taraflar kapanış argümanlarını sundu. Jürinin karar vermesi bekleniyor.

Davada, mahkeme salonunda bir kez daha George Floyd'un öldürüldüğü anın videosu oynatıldı. Savcılar, juriye bir kez da "gözlerinize inanın" derken savunma "videonun dondurulduğu anın yanıltıcı olabileceğini" ifade etti.

Savcılar, juriye bir kez daha cinayetle suçlanan polis memuru Derek Chauvin'in 9 dakika ve 29 saniye boyunca dizini bir sokağın ortasında Floyd'un boğazında tuttuğuna dikkat çekti.

KAPANIŞ SAVUNMALARI

Kapanış argümanını sunan savcı Steve Schleicher, "Bu videoda aslında olan şey bu. Videoya baktığınızda ilk gördüğünüzü düşündüğünüz şey. Karnınızda hissettiğiniz şey. Kalbinizde bildiğiniz şey" diyerek juriye seslendi.

Savunma ise gösterilen videonun başlamasından 17 dakika önceye giderek Floyd'un yasa dışı uyuşturucular aldığını ve tutuklanmaya karşı çıktığını ifade etti. Chauvin'in avukatı yaşananların "durumun sonucu" olduğunu ifade etti.

JÜRİ KARARINI VERMEYE HAZIRLANIYOR

Minneapolis'te tansiyon, geçen hafta bir polis memurunun başka bir siyah vatandaş Daunte Wright'ı çevirmede vurarak öldürmesinin ardından daha da tırmandı. Kapanış argümanları çitlerle çevrelenmiş mahkeme binasının 18. katında yapıldı. Alınacak karara göre Minneapolis'te büyük eylemler meydana gelebileceğine inanılıyor.

Juri kararını vermeye hazırlanırken eyalet valisi sükunet çağrısında bulundu ve gerekirse başka eyaletlerden de polis memurları çağrılacağını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Geçen aylarda ABD'nin Minneapolis kentinde sokakta gözaltına aldığı George Floyd'u dokuz dakika boğazına diziyle basarak nefessiz bırakan ve ölümüne neden olan polis memuru Derek Chauvin 1 milyon dolar kefaleti ödenerek serbest kalmıştı. Mahkeme kararı Chauvin'in güvenlik sektöründe bir daha çalışamaması, Floyd ailesiyle bağlantı kurmaması ve silah izinlerinin iptali kararlarını da içeriyordu.

Ülke çapında ırkçılık karşıtı protestolara sebep olan katliamın ardından Floyd cinayetine yardım etmek suçlamasıyla tutuklu bulunan diğer üç polis memuru da kefaletle serbest bırakılmıştı.