Genelkurmay'dan 'Anıtkabir yasağı' açıklaması

Genelkurmay'dan 'Anıtkabir yasağı' açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı'nın Anıtkabir'de televizyoncuların haber sunmasına ve halkla röportaj yapmasına yasak getirdiği iddia edilmişti. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada ise olayın "yanlış anlaşılma" olduğu savunuldu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kaybedişinin yıldönümü olan 10 Kasım'da Anıtkabir'de televizyonculara yasak getirdiği iddia edildi. 

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberinde, Genelkurmay İletişim Başkanlığı'nın bu yıl hiçbir televizyon kanalına Anıtkabir'den haberlerin sunulmasına, halkla röportaj yapılmasına izin verilmeyeceğini duyurduğu belirtildi. 

Haberde, yayın izni için başvuran ancak olumsuz cevap alan bir televizyon kanalının yetkilisinin şu açıklamasına yer verildi. 

En az 10 yıldır, haberleri Anıtkabir'den sunuyorduk. Yayın sırasında vatandaşlarımızla röportaj yapıyor, bunu da canlı olarak yayınlıyorduk. Ancak bu yıl haberlerin Anıtkabir'den sunulmasına, röportajlar yapılmasına izin verilmedi. Gerekçesini sorduğumuzda ‘Komutanlarımız böyle uygun buldu' demekle yetinildi. Açıkcası şahsım ve kanalımız adına böyle bir yasaktan dolayı büyük üzüntü duydum.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Anıtkabir'de televizyonculara yasak konulduğu iddiasının "yanlış anlaşılma" olduğu savunularak şu ifadelere yer verildi:

08 Kasım 2017 tarihinde bazı basın yayın organlarında “Bu yıl hiçbir televizyon kanalına Anıtkabir’den haberlerin sunulmasına, halkla röportaj yapılmasına izin verilmeyeceği” şeklinde bir haber yayımlanmıştır.

Söz konusu haberlerin tamamen yanlış bir anlaşılmadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Her yıl 10 Kasım tarihinde düzenlenen ulu önderimiz Atatürk’ü anma törenleri kapsamında yayın kuruluşlarının taleplerine istinaden Anıtkabir’den çekim yapma izni verilmektedir. Bu yıl da talepte bulunan televizyon kanallarına Genelkurmay Başkanlığı'nca yapılacak düzenlemeye istinaden yayın yapma izni verilmiştir. Resmi tören sonrasında ve akşam saatlerinde yapılması talep edilen çekim/haberler ise halen değerlendirme aşamasındadır.