Genel Maden-İş: Grev hazırlıklarına başlama kararı alıyoruz

Genel Maden-İş: Grev hazırlıklarına başlama kararı alıyoruz

Toplu iş sözleşmesi bekleyen maden işçileri, talepleri karşılanmazsa greve çıkacak.

Türk-İş ile hükümetin henüz anlaşamadığı toplu iş sözleşmesi (TİS) bekleyen emekçiler arasında maden işçileri de var.

Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait ocaklarda Genel Maden-İş Sendikası’na üye işçiler çalışıyor. Bu nedenle Genel Maden-İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu önceki günkü toplantısında sözleşme sürecini değerlendirdi. 

Yayımlanan bildiride, “Yeraltında çalışan arkadaşlarımıza yasal hakları olan en az 2 asgari ücretin uygulanmaması ve sıfır zam önerilmesi, denge ödeneğinin ödenmemesi, harici servislerde ve MTA’da düşük ücretlerle çalışan arkadaşlarımıza açlık sınırındaki ücretlerin dayatılması gibi ekonomik krizin faturasını maden işçilerine ödetmek isteyen dayatmalarla bu sözleşmelerin masada bitirilemeyeceği izlenimi edinen başkanlar kurulumuz, grev hazırlıklarına başlama kararı almıştır” denildi. 

GREV KARARI ALINACAK

Mevzuata göre 60 günlük süre sonunda TTK’de greve çıkmak için son tarih 25 Ağustos, MTA’da 26 Ağustos. Sendika bu süre içerisinde işçileri bilgilendirecek. 25 Temmuz’da Madenci Anıtı’nda açıklama yapacak. Anlaşma sağlanamaması halinde ise 6 Ağustos’ta grev kararları alınacak. Anlaşmazlık devam ederse de 25 Ağustos’ta greve çıkılacak.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, kamudaki sözleşme süreci greve doğru ilerlerken, özel sektördeki maden işverenleri ise “sıkıntıda” olduklarına dikkat çekerek, Enerji ve Tarım bakanlıkları ile görüştü. Aralarında Türkiye Madenciler Derneği’nin de bulunduğu işveren örgütleri, sektörün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.2 küçüldüğünü belirtti. İhracatın 5 milyar dolardan 4 milyar dolarlara gerilediğini dile getiren patronlar, acil önlem alınmazsa sektörü “S.O.S vereceğine” dikkat çekti.

Maden işverenleri “cirolarımız düşüyor” diyerek hükümetten işçilerin ücretlerinin düşmesi anlamına gelen yeraltındaki ve üstündeki işçiler için iki ayrı asgari ücret belirlenmesini istedi. Patronlar ayrıca daha çok maden çıkarabilmek için zeytinlikleri, meraları, SİT alanlarını koruyan yasal düzenlemelerin de değiştirilmesini talep etti.