Genel-İş, Bornova Belediyesi’ne grev kararını asacak

Genel-İş, Bornova Belediyesi’ne grev kararını asacak

Bornova Belediyesi'nde TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Genel-İş grev kararını perşembe günü işyerine asacak.İşçiler, anlaşma sağlanamazsa 11 Nisan’da greve çıkacak.

Bornova Belediyesi’nde devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması durumunda Genel-İş Perşembe günü grev kararını işyerine asacak. Anlaşma olmazsa işçiler, 11 Nisan’da greve gidecek.

Bornova Belediyesi’nin şirketi Borbel Personel AŞ ile burada örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasındaki ilk toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Belediye yönetiminin masaya oturmadığı sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve sendika, grev sürecini başlattı.

İŞÇİLER GREVE GİDECEK

Sendika tarafından alınan grev kararı 21 Şubat Perşembe günü saat 14:00'te yapılacak eylemle birlikte Bornova Belediyesi'nin başta ana binası olmak üzere tüm işyerlerine asılacak. 11 Nisan’a kadar anlaşma olmaması durumunda işçiler greve çıkacak.

SENDİKANIN YETKİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bornova Belediyesi’nin ihalelerini alan taşeron şirketlerde çalışan bin 200’ün üzerinde işçi kadro düzenlemesini içeren kanun hükmünde kararname (KHK) ile birlikte belediye şirketi Borbel Personel AŞ'ye geçiş yaptı. İşçiler taşeron şirketlerdeyken örgütlü olan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şubenin yetkisi geçiş süreciyle birlikte yetkisi düşürüldü. Ardından bakanlığa yapılan başvuru ile 5 Kasım’da toplu sözleşme için tekrar yetki belgesi alındı.

İŞÇİLER HAKLARINI İSTİYOR

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre, işçiler Bornova Belediyesi'nin park bahçeler, temizlik, fen işleri, sosyal, kültür, tiyatro gibi 20'ye yakın biriminde çalışıyor.  KHK ile kamu ya da belediye şirketlerine geçirilen eski taşeron işçilere yüzde 4 oranında zam, 10 günlük yevmiye ve düşük sosyal haklar dayatılıyor. İşçiler toplu sözleşmeden asgari ücret farklarının maaşlarına yansıtılmasını, 112 günlük ilave tediye ve diğer sosyal haklarda artış olmasını talep ediyor.