Gençlere ne bayram ne de iş var: Milyonlarca genç geleceksizlikle karşı karşıya!

Gençlere ne bayram ne de iş var: Milyonlarca genç geleceksizlikle karşı karşıya!

TÜİK raporuna göre ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı son bir yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 26'dan yüzde 28,3'e yükseldi.

Türkiye'de bir 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'na daha milyonlarca genç, gelecek kaygısıyla girdi. Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı son 1 yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 28,3’e ulaşırken, gençler kendileri için kalifiye iş yaratamayan ülkelerinden kaçıp yurt dışında yaşamanın hayalini kuruyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 2021 Türkiye raporunda gençlerin yatırımlardaki durgunluktan en çok etkilenen kesim olduğu belirtilerek, “Son 3 yıldır yaşanan ekonomik duraksama paralelinde özellikle gençler yeni iş alanları yaratılamamasından belirgin bir şekilde etkilendi” denildi. Bu etki, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına da yansıdı. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı son bir yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 26'dan yüzde 28,3'e yükseldi.

YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTEYEN GENÇLERİN ORANI ARTTI

TÜİK'in dün açıkladığı işsizlik verilerini yorumlayan DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) da genç işsizliğine dikkat çekti. Buna göre, dar tanımlı genç işsizliği yüzde 25,3 seviyesine çıktı ve bu oranla Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve OECD'nin en yüksek genç işsizlik oranlarından birine sahip. Genç işsizliğindeki artışın beyin göçünü tetiklediği ise OECD raporuyla bir kez daha anlaşıldı. Raporda, Türkiye'de gençlerin eğitiminde 1 yıllık artışın, yurt dışında yaşama isteğini yüzde 24 yükselttiği vurgulandı. Yurt dışında yaşamak isteyen gençlerin oranı araştırmalarda yüzde 76'ları buluyor.

GÖÇ VİDEOLARI REKOR KIRIYOR

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, gençler yurt dışına gitmenin yollarını ararken YouTube'da gidenlerin çektiği “Nasıl göç ettik” videoları izlenme rekorları kırıyor. Bir videonun altındaki şu yorum dikkat çekiyor: “Kapıları açsalar gençlerin yüzde 90'ı yurt dışına gitmeyi tercih eder.”

Diğer bir genç ise şöyle yazıyor: “15 yaşındayım, derslerim gayet iyi fakat sürekli gelecek kaygısı yaşıyorum. İş bulabilecek miyim, hayata borçla mı başlayacağım gibi endişe içerisindeyim. Bir an önce kendimi bu ülkeden atmak istiyorum.”