Gençler gazetecilerden çok youtuberlara güveniyor

Gençler gazetecilerden çok youtuberlara güveniyor

ABD çapında 1000 gençle yapılan anket çalışmasına göre gençlik, gündemi takip ederken gazetecilerden ve haber ajanslarından çok, Youtube ünlülerinin açıklamalarına inanıyor.

ABD'de 1000 gençle yapılan bir anket çalışmasına göre gençler, gündemi takip ederken gazetecilerden ve haber ajanslarından çok Youtube ünlülerinin açıklamalarına inanıyor.

13-17 yaş arasındaki gençlerin %75’i gündemi takip etmenin önemli olduğunu belirtirken, gençlerin yarısından fazlası gündemi Youtube, Facebok, Twitter gibi sosyal medya platformlarından takip ettiğini belirtiyor.

Tarafsız Haber Ajansı'nın USA Today‘den aktardığı habere göre SurveyMonkey tarafından finansal destek sağlanan ve kar amacı gütmeyen Common Sense Media kuruluşunun yürüttüğü araştırma sonuçları, geleceğin medya okur yazarlığı konusunda ciddi riskler içeriyor. Özellikle internette ve Youtube benzeri platformlarda yayılan komplo teorileri, yanlış ve eksik haberler, konunun ciddiyetini daha da artırıyor.

Araştırma sonuçlarına göre haber almak için sosyal medyayı kullanan gençlerin yüzde 60’ı, ünlülerin ve sosyal medya fenomenlerinin söylediklerine ve verdiklere haberlere, ciddi anlamda itibar ediyor. Üstelik araştırmaya katılan gençlerin çoğu, sosyal medyadaki bu ünlü isimlerin, büyük medya şirketlerine oranla daha az güvenilir olabileceğini kabul ediyor.

Common Sense Media’dan araştırmanın direktörü Michael Robb, USA Today’e konuşurken şöyle diyor:

Bu tarz sosyal medya fenomenlerinin, ünlülerin ne tarz bir etik anlayışı ve standartları olduğu konusunda genel bir kanımız yok. Tarafsızlar mı? Araştırmalarında ne kadar güvenilir kaynaklara dayanıyorlar?”
İşi daha da ilginç kılan, araştırmaya katılan gençlerin yarısının, internette onlara otomatik olarak gösterilen veya algoritmalar tarafından tavsiye edilen videoları izlediklerini belirtmeleri. Youtube’un otomatik olarak gösterilen videolar konusunda, uzun zamandır ciddi eleştiri yağmuru altında olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Araştırmaya katılan gençlerin %41’i gündemi yazılı ya da dijital basından, %37’si ise televizyon haberlerinden takip ettiğini belirtiyor.

DAHA FAZLA