Gençken dinlediğimiz şarkılar yetişkinlikteki müzik zevkimizi belirliyor

Gençken dinlediğimiz şarkılar yetişkinlikteki müzik zevkimizi belirliyor

Bir araştırma, gençken dinlediğimiz şarkıların yetişkinlikteki müzik zevkimizi belirlediğini ortaya koydu.

Ekonomist-yazar Seth Stephens-Davidowitz, internet üzerinden müzik dinleme platformu Spotify'daki dinleyicilerin müzik zevkleri ile yaşları arasındaki bağlantıyı, şarkı listeleri üzerinden analiz etti. Veriler, belirli yaştaki kadın ve erkeklerin şarkıları ne sıklıkta dinlediğini gösterdi. Araştırma, Amerikan New York Times gazetesinde yayınlandı.

Analize göre, Radiohead'in "Creep" şarkısı 38 yaşındaki erkekler arasında popülerlikte 164'üncü sırada. Ancak 10 yıl önce ya da 10 yıl sonra doğanlar arasında ilk 300'e giremiyor. 1993 yılında şarkı yayınlandığı zaman, şu an 38 yaşında olan erkekler 14 yaşındaydı.

Janet Jackson'ın "That's The Way Love Goes" şarkısının 35 yaşındaki kadınlar arasında da ilgiyle dinlendiği belirlendi. Bu kadınlar, şarkının çıkış tarihinde 11 yaşındaydılar.

'KADINLARDA 11-14, ERKEKLERDE 13-16 YAŞ BELİRLEYİCİ'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, araştırmayı yürüten Stephens-Davidowitz, "Erkeklerin yetişkinlikteki müzik zevklerini oluşturma açısından en önemli yaş aralığı 13 ila 16. Kadınlar içinse bu 11 ila 14" diye konuştu.

Stephens-Davidowitz'e göre 20'lerin başında dinlenen şarkılar ise yetişkinlikteki müzik zevkini ergenlik döneminin ancak yarısı kadar etkiliyor.

İngiltere'deki Keele Üniversitesi'nde müzik psikolojisi derslerini veren öğretim üyesi Alexandra Lamont, gençlik yıllarında müzik zevkinin gelişmeye başladığına ve bu dönemde müziğin insan hayatında büyük yer kapladığına dikkat çekti.

Lamont, "Çocukken, kulaklarımız açıktır ve pek çok farklı şeyi beğeniriz. Ergenlikte ise kulaklarımız kapalıdır ve bir müzik türüne bağlıyızdır ve müzik bizim çok önemlidir" dedi.

DAHA FAZLA