Gence'ye düzenlenen saldırıda 13 sivil hayatını kaybetti

Gence'ye düzenlenen saldırıda 13 sivil hayatını kaybetti

Gece saatlerinde Azerbaycan'ın Gence şehrine düzenlenen saldırıda 2'si çocuk 13 sivil hayatını kaybetti.

Azerbaycan, Ermenistan'ın füze saldırısı düzenlediği Gence'de 2'si çocuk 13 sivilin öldüğünü ve 40 kişinin yaralandığını duyurdu. Gence'den gelen görüntülerde topçu ateşi sonucunda birçok binanın yıkıldığı görülürken, Ermenistan ise saldırıyı kabul etmedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Gence’ye düzenlenen füze saldırısında 40’tan fazla evin yıkıldığını ve ölen sivillerden ikisinin çocuk olduğunu açıkladı. Azerbaycan Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada saldırıda vatandaşların yaşadığı apartmanların da vurulduğu belirtildi.

Başsavcılık, aynı saatlerde Mingeçevir'in de hedef alındığını ancak Azeri hava savunma sistemlerinin bu füzeleri düşürdüğünü ifade etti.

ERMENİSTAN, SALDIRIYI KABUL ETMEDİ

Ermenistan, bu şehre saldırı düzenlediği iddialarını kabul etmezken Azerbaycan'ın "Dağlık Karabağ'ın içinde sivil yaşamın olduğu bölgeleri hedef aldığını" iddia etti. 

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Stepanyan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Azerbaycan medyasında Ermeni Grad füzelerinin Gence ve Mingeçevir kentlerini hedef aldığına ilişkin olduğu iddiasıyla yayınlanan görüntüler hakkında değerlendirmede bulunarak “Ermenistan Cumhuriyeti topraklarından ya da Ermenistan Silahlı Güçleri tarafından Azerbaycan'a yönelik ateş açılmamıştır" dedi.

Stepanyan, "Ermeni Grad füzelerinin menzili 20 kilometre. Gence 40, Mingeçevir 50 kilometre uzaklıkta" dedi.

'ELBRUS BALİSTİK FÜZELERİYLE VURULDU'

Öte yandan, Ermeni güçlerinin Gence’deki sivilleri “Elbrus” balistik füzeleriyle vurduğu ifade edildi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Gence’ye düzenlenen saldırıda Scud tipi “Elbrus” balistik füzelerinin kullanıldığını, enkaz alanında bulunan parçaların bunu kanıtladığını duyurdu.

ALİYEV'DEN İLK AÇIKLAMA

Saldırı sonrası açıklamalarda bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, "Yoksul Ermenistan bu kadar silahı nereden alıyor? Kim bunlara silah veriyor? Kaçak yollarla silahlar gönderiliyor" dedi.

Aliyev, şunları söyledi:

"Roketle ateş açmak cinayettir. Ve onlar bu cinayette mesuliyet taşıyacaklardır. Bizse onların cevabını dövüş meydanında vereceğiz. Bizim öz amacımız var. Bu amaç çerçevesinde tüm Azerbaycan birleşmiştir. Azerbaycan ordusu düşmanları kovuyor. Çatışma meydanında tam üstünlüğü elde ettik.

Bu bir daha Ermenistan rehberliğinin faşist mahiyetini gösteriyor. Bizim şehirlerimiz ateşe maruz kaldı. Her gün diğer şehirlere Ermenistan ateş açıyor. Ve bu ateş neticesinde vatandaşlarımız ölüyor, yaralanıyor. Ancak bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramaz."