Genç mühendislerin yüzde 23,6'sı iş bulamıyor!

Genç mühendislerin yüzde 23,6'sı iş bulamıyor!

EMO İstanbul Şubesi tarafından binlerce elektrik mühendisi ile yapılan anket gerçekleri gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre mühendisler işsiz, işsizlikte kadın ve genç mühendislerin oranı çok yüksek, emekli mühendisler ise çalışmak zorunda kalıyor.

Seçkin Ulaş Barbaros

TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından pandemi döneminde elektrik mühendislerinin yaşadığı sorunlara ilişkin anket çalışması yapıldı. 4126 mühendis ile yapılan anket sonuçları pandeminin özellikle genç mühendisleri vurduğunu ve işsizliğin mühendislerin en büyük tehlike olarak öne çıkıyor.

Kamuoyuyla paylaşılan anket sonuçlarına göre Elektrik mühendisleri içerisindeki genel işsizlik oranı %12,6 iken, 1990 sonrası doğumlu mühendislerdeki işsizlik oranı %23,6.

İşsizliğin kadın mühendislerdeki etkisi ise çok daha çarpıcı. Anket sonuçlarına göre her 5 kadın mühendisten biri işsizlik sorunu yaşamakta ve genel işsizlik içerisindeki işsiz kadın mühendislerin oranı %20 oranına sahip.

Anket verilerine göre her 5 işsiz mühendisten biri işini işini pandemi sürecinde kaybetmiş olup salgın sürecinde çok sayıda mühendisin yardıma muhtaç hale geldiği anlaşılıyor.

EMEKLİ HER 5 MÜHENDİSTEN BİRİ ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR

Çok sayıda 65 yaş üstü mühendisin de katıldığı ankette emekli olup da çalışan mühendis oranı %21,6. Elektrik mühendislerinin emekli maaşlarının çalışmadan yaşamayı mümkün kılmadığı görülürken 65 yaş üstü kısıtlamaların getirdiği zorluklara rağmen her 5 emekli mühendisten 1’i çalışmaya devam etmekte. 

KOCATEPE: GENÇ MÜHENDİSLER İŞSİZ

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe’nin anket sonuçlarına ve bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi sürecine ilişkin yaptığı değerlendirme ise şöyle: 

“Genç mühendisler içerisindeki işsizlik oranının yüksekliği; plansız, programsız, esas itibarıyla propaganda amacıyla öğretim görevlisi bile olmadan açılan üniversitelerden her yıl mezun edilen ama istihdam alanı açılmayan binlerce, on binlerce gencimizin yaşadığı çaresizliğe işaret etmektedir. İş açısından en şanslı bölge olan İstanbul şube sınırları içindeki üyelerimizle yaptığımız ankette ortaya çıkan yüzde 23,6'lık genç işsizlik oranının diğer bölgelere nasıl yansıdığını düşünmek bile istemiyoruz.

Ankette beş emekli meslektaşımızdan birinin çalıştığını görüyoruz, bu çok üzücü bir durumdur. Tüm emeklilerimizin olduğu gibi emekli mühendislerin gelirlerinin yoksulluk sınırının bile altında olması, çalışmadan yaşamaya imkan sağlamamaktadır. Emeklilerimize çalışmadan yaşayamayacakları bir maaş vermek sosyal devletin iflası ve yönetenlerin yüz karasıdır.

Anketimizin gerçekleştiği zaman dilimi olan pandemi sürecinde, dünya ölçeğinde zengin, yoksul ayrımı, sınıflar arası uçurum ve bunun vahim sonuçları bütün çıplağıyla gözler önüne serilmektedir. Emperyalist ülkeler, yurttaşlarını birkaç tür aşı ile koruma altına alırken, kimi yoksul ülkelere aşı bile verilmemektedir. Bu durum insanlık adına en hafifinden utanç duyulacak bir durumdur.

'MEVCUT İKTİDAR CUMHURİYET TARİHİNİN EN SERMAYESEVER İKTİDARI'

İktidarın, pandemi sürecinde de en açık şekilde üç-beş müteahhite, büyük sermayeye oluk oluk para aktarmaya devam ederken çalışanlara, esnafa, günlük çalışma ile yaşamını sürdürmek zorunda kalanlara, dünyanın en az destekte bulunan iktidarlarından biri olduğunu görmekteyiz. Mevcut iktidar bu hali ile cumhuriyet tarihinin en sermaye, zenginsever iktidarı olduğunu bir defa daha göstermekten geri durmamıştır.

Pandemi sürecinin başında maske dağıtımında gösterdiği beceriksizlik, pandemi sürecinin idare edilmesinde de kendini göstermiş, yapılan yanlış uygulamaların binlerce insanımızın fazladan hastalanmasına, ölümüne neden olmuştur. Aşı üretiminde dünyanın sayılı kuruluşlarından olan Hıfzısıhha Enstitüsünün yok edilmesi ile maske dağıtımında gösterilen beceriksizlik aşı temini konusunda çok daha vahim bir hal aldığını görüyor ve bu durumu hep beraber izliyoruz.

Pandemi sürecinde de yaşamın sürmesi için zorunlu meslekler arasında yer alan elektrik mühendisliği, aşı programında da öncelikli meslekler gurubunda yer alması beklenirken, öncelikli guruplarda yer verilmemesi gene bir yönetim hatası olarak karşımıza çıkmaktadır.“