Genç işsizlik oranı yüzde 50'yi görebilir!

Genç işsizlik oranı yüzde 50'yi görebilir!

Patronların fırsata çevirmek istediği krizle birlikte büyük bir işsizlik dalgasının geldiği uzmanlarca dillendirilirken, bu dalga genç nüfüsta vahim oranlara ulaşabilir.

Tugay Candan

HDP'nin ekonomi bülteni bu ay "Türkiye'nin Emekçileri Enflasyon Kıskacında" başlığıyla yayımlandı. Bültende, kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle genç işsizlikte yüzde 50'lere varan oranlar görülebileceği belirtildi.

TÜRKİYE ENFLASYONDA İKİNCİ SIRADA

G-20 ülkeleri arasında Arjantin'in (yüzde 31,2) ardından en yüksek ikinci enflasyon oranına sahip olan Türkiye'de, son 3 aylık enflasyon eğilimlerinin devam etmesi durumunda yıllık bazda TÜFE'nin yüzde 20, Yİ-ÜFE'nin ise  yüzde 40’ın üzerinde çıkacağı vurgulanan bültende "Türkiye’de AKP politikaları sonunda enflasyonun daha da yükseleceği bilinmelidir" denildi.

'ENFLASYONLA BİRLİKTE İŞSİZLİK ARTACAK'

Bültende ayrıca, yüksek enflasyonun en temel sonuçlarının başında işsizliğin geldiği belirtilirken, özellikle genç işsizliğin varabileceği oran dikkat çekti.

Enflasyonun temel sonuçları şöyle sıralandı:

1. Özellikle alt ve orta sınıflarda satın alma gücünde azalma yaşanacak. Kişi başına düşen gelir daha da düşecek. Gelir dağılımında 2014’te başlayan bozulma 2018’de derinleşecek. Bu nedenle Gini katsayısının 2018 yılı için 0,450’yi geçme olasılığı yükseldi.

2. Hem yurttaşlar için hem de firmalar için borçlanma maliyetleri artacak. Yüksek enflasyon yüksek faizle sonuçlandı. Faizlerdeki artışın AKP politikaları nedeniyle devam edeceği söylenebilir.

3. İşsizlik artacak. 2018 yılının son çeyreği ve 2019 yılında sürmesi büyük olasılık olan durgunluk, Türkiye’de enflasyonla birlikte işsizliğinde artacağını gösteriyor. Enflasyonu ve faizi % 20’lere yükselten AKP’nin irrasyonel politikalarında ısrarı, açık işsizlik oranlarını da bu düzeye çekecek. Genç işsizlik oranlarında İspanya ve Yunanistan gibi % 50’lere varan oranlar görülebilir.

DAHA FAZLA