Gemide kimyasal tank temizletilen stajyer ölü bulundu

Gemide kimyasal tank temizletilen stajyer ölü bulundu

Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Mustafa Koç, staj yaptığı GANNET S gemisinde ölü bulundu.

Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencisi 19 yaşındaki Mustafa Koç, staj yaptığı gemide ölü bulundu. Ağabeyi İsmail Koç, Mustafa’nın ağır ihmaller sonucu yaşamını yitirdiğini, günde ortalama 20 saat çalıştırılan genç denizciye kimyasal kalıntılar bulunan tankların bile temizletildiğini söyledi. Yapmaması gereken bir çok işi yaptığı belirtilen Mustafa Koç, yapılan otopsiye göre akciğer enfeksiyonundan yaşamını yitirdi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, 18 gün boyunca günde ortalama 20 saat çalıştırılan Mustafa Koç, ayrıca yatması gereken kamarada yatırılmayarak kendisine revirde yer gösterildi. Geminin A/C havalandırma sistemi bozuk olduğu ve kaldığı revirdeki vantilatör alınmış olduğundan, ortalama 45 derece olan bir mekanda uyumak zorunda kaldı.

'KİMYASAL KALINTILAR BULUNAN TANKLAR TEMİZLETİLDİ'

Gemide stajyerlerin temizlemesinin yasak olduğu, 20 metre derinliğinde, bir metre açıklığı olan ve ortalama sıcaklığı 50 derece olan bir tankı birinci zabitin seçenek bırakmaması sebebiyle temizlemek zorunda kalan Koç, 18 gün boyunca benzer koşullarda çalıştı. 11 Temmuz sabaha karşı 4 civarı Cibuti Limanı’nda vardiyası olmasına rağmen, yorgunluğundan dolayı uyandırılamadığı iddia edilen Mustafa Koç’un, sonrasında sabah 8.00 civarında uyandırılmak için odasına girildiğinde öldüğü anlaşıldı.

'SAĞLIK SORUNU YOKTU'

Cibuti’de yapılan otopsi sonuçlarına göre, akciğer enfeksiyonu yüzünden hayatını kaybeden Mustafa Koç’un staj öncesi, gemi adamı olmak için detaylı sağlık kontrollerinden geçtiği ve gerekli olan aşıların tamamını yaptırdığı bildirildi. Koç’un daha önceden herhangi bir sağlık sorunu olmadığı öğrenildi. İhmal ve kötü şartlardan dolayı öldüğü ifade edilen Mustafa Koç’un abisi İsmail Koç da Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda kardeşinin ölümünde ihmaller olduğunu savundu.