Geleceğin Türkiyesi için: Hafıza, hakikat, hesaplaşma…

Geleceğin Türkiyesi için: Hafıza, hakikat, hesaplaşma…

Hafıza, hakikat ve hesaplaşma... 7 kurumun ortak düzenlediği etkinlikle Türkiye'nin geleceğine giden yolda hafıza tazelenecek, altındaki hakikat gün yüzüne çıkacak, hesaplaşmanın kapıları aralanacak.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Ankara’da yarın TİP, HDP, EMEP, TÖP, EHP, Halkevleri ve SMF tarafından “Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat ve Hesaplaşma Konferansı” düzenlenecek. Konferans, hak ve adalet mücadelesi hafızasını AKP’nin yarattığı hakikat ile birleştirerek, hesaplaşmanın Türkiye’nin geleceği için belirleyici rolüne vurgu yapacak. Etkinlik öncesi EHP, HDP ve TİP temsilcileri, etkinliğin düzenleme süreci ve önemini İleri’ye anlattı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), yarın (5 Haziran) saat 10.30’da Ankara’daki İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kongre Kültür Merkezi’nde “Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat ve Hesaplaşma Konferansı” düzenleyecek.

Üç oturumdan oluşacak olan konferansın ¨Hafıza¨ başlıklı ilk oturumunda, Gezi’den Soma’ya, Çorlu tren katliamından Roboski’ye, son 20 yıldaki hak ve adalet mücadelelerinin özneleri konuşacak. ¨Hakikat¨ başlıklı ikinci oturumda ise emekten sağlığa, ekonomiden yargıya değin AKP’nin yarattığı Türkiye’nin hakikatleri tartışılacak. Konferans; 7 siyasi parti ve kurumun temsilcilerinin konuşacağı ¨Hesaplaşma¨ başlıklı üçüncü oturumla sona erecek.

Etkinlik öncesi HDP MYK Üyesi Sultan Özcan, TİP Parti Meclisi Üyesi Fırat Çoban ve EHP MK Üyesi Hakan Öztürk etkinliğin düzenlenme süreci ve etkinliğin önemini İleri Haber’e anlattı.

‘HELALLEŞME YAKLAŞIMI ADALETİ TESİS ETMEDE EKSİKTİR’

HDP MYK Üyesi Sultan Özcan: Konferansımız, AKP-MHP iktidarı döneminde cezasızlığın yönetim biçimi haline getirildiği, adaletin, denge denetleme sistemlerinin tamamen rafa kaldırıldığı, yargının Saray’ın sopası olarak kullanıldığı, katliamların yıllara yayılan duruşmalarla adeta cezasızlığa terk edildiği, kadın cinayetlerinin ceza indirimleri ve cinsiyetçi söylemlerle neredeyse teşvik edildiği, şiddeti önleme yasalarının İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere talimatla devre dişi bırakıldığı, işten atmaların olağanlaştığı, açlık ve yoksulluğun arttığı ve kalıcılaştığı, ülkenin kaynaklarının çeşitli ihale usulleriyle çetelere aktarıldığı, çatışmacı politikalardaki ısrar ve bütçenin önemli bölümünün savaş pratiklerine aktarıldığı, doğanın rant uğruna talan edildiği bir dönemde gerçekleştiriyoruz.

AKP’nin 20 yılında, özellikle ‘hep adam, tek adam’ rejimine geçişle birlikte işlenen suçlar karşısında, suçlara kaynaklık eden rejimi değiştirmeyi de içeren gerçek bir demokrasi ve adalet sistemine geçişe ihtiyaç var. Demokratik Türkiye’nin inşası için mücadele ortaklığında yan yana gelen 7 siyasal yapı olarak toplumun yakıcı ve acil ihtiyaçlarını esas alan başlıklardan birinin de “Hafıza – Hakikat – Hesaplaşma” olduğunu belirleyerek bu alanda bir konferansla başlangıç yapmak istedik.

Helalleşme ile sınırlı bir yaklaşımın gerçek bir adaleti tesis etmede eksik kaldığını, yetmezlikler içerdiğini biliyoruz. Konferansımız, herkes için adalet politikamızda önemli bir adım olacak.

Mücadele ortaklığını büyüterek, en geniş mücadele dinamikleriyle birlikte genişleyerek, bu konferansta ele alamadığımız başlıkları da içerecek başka konferans ve sempozyumlar yapmayı planlıyoruz.

Geleceğin Türkiyesi için özgürlüğün, eşitliğin, herkes için işin, güvencenin, barışın anayasal çerçevede teminat altına alınmasına giden demokrasi yolculuğumuzda ortak mücadelemizi her alanda sürdürmeye, büyütmeye kararlıyız.

‘SARAY REJİMİ’NDEN KURTULMANIN YOLU ESASLI BİR HESAPLAŞMADAN GEÇİYOR’

TİP Parti Meclisi Üyesi Fırat Çoban: Türkiye bir yol ayrımına gidiyor. Saray Rejiminin başat faili olduğu mevcut ekonomik ve siyasi kriz ortamında yurttaşlarımız, siyasal-toplumsal alanların bütününde, Saray Rejimi’nden kurtulmak için kararlılığını ve mücadelesini yükseltiyor. Bugünkü durumda AKP’nin ve Erdoğan’ın yaşadığı kriz çok büyüktür ancak aşılamaz da değildir. Bu noktada bu krizin aşılmasını engelleyerek onu Saray’ın “nihai” krizi haline getirmek ve Saray Rejimi’ne son vermek ise bizim, yani üçüncü bir yol vardır diyenlerin önündeki tarihsel bir görevdir.

Bu görevin ifasının yolunun, yanı Saray Rejimi’nden gerçekten bir kurtuluş yolunun, etkin bir hatırlamadan, hakikatin dile getirilmesinden ve esaslı bir hesaplaşmadan geçtiğine inanıyoruz. Bu etkin hatırlama için, yarın toplayacağımız konferansta geçtiğimiz 20 sene boyunca Somalı madencilerden Gezi’de, 10 Ekim’de Suruç’ta yitirdiklerimize, bu memlekette Saray Rejimi’nin gadrine uğramış, hak ve adalet mücadelesi yürüten özneler bir araya geliyor. İnanıyoruz ki eşit, özgür ve demokratik bir memleketi, geleceğin Türkiyesi’ni inşa etmek, yani Gezi’de hep birlikte gördüğümüz o düşü gerçek kılmak; memleketteki hak ve adalet mücadeleleriyle bütünleşmeden, yurttaşları seyirci olmaktan çıkarıp hatırlamadan hesaplaşmaya, siyasetin öznesi haline getirmeden ve nihai olarak AKP’nin tüm suçlarıyla hesaplaşmadan mümkün değildir.

‘NE YAPMALIYIZ?’ SORUSUNUN CEVABI HESAPLAŞMADIR’

EHP MK Üyesi Hakan Öztürk: Geleceğin Türkiyesi için bir konferans düzenliyoruz. Burada “Hafıza-Hakikat-Hesaplaşma” başlıklarımız var. Hesaplaşmaya gideceksek bunun için  önce derinlere inmemiz gerekiyor. Hafızamıza gitmemiz ve bunu bir bilinç üzerine çıkararak hakikate dönüştürmemiz gerekiyor. Bunlar ne anlama geliyor, sistemde nereye oturuyor, rejim ile hangi alanlarda karşı karşıya geldik; bunları düşünmek en doğrusu.

Bütün bunları düşündükten sonra da “Ne yapmalıyız?” sorusunu sormamız gerekiyor ve cevabı bizce hesaplaşmadır.

Daha iyi bir ülke için, insanları kaybetmediğimiz, direnişlerden kayıplarla çıkmadığımız, işçi sınıfının yoksullaştırılmadığı, kadınların cinayete kurban gitmediği, Kürt halkının yıllardır talep ettiği barışı karşılayan bir ülke olmak için, ne gibi adımlar atabiliriz; bunları ele alacağız.

Bununla birlikte önemli bir boyutu ortaya koymuş olduk. Bütün bunları düşünen, hesaplayan, analiz eden, kafa kafaya veren politik ve halk kuvvetleri bir araya geldi. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda yürüyeceğimiz yolu aydınlatabileceğiz. Herkesi konferansımıza bekliyoruz.

KONFERANS PROGRAMI

Öte yandan Rıza Türmen’in açılış konuşması ile başlayacak olan konferansın programı şu şekilde:

Hafıza: 11:00-13:30

- 10 Ekim aileleri için ELİF ÖZDEMİR        

- Gezi’de yitirdiklerimiz için GÜRKAN KORKMAZ

- Barış Akademisyenleri için IŞIL ÜNAL     

- Cemevi baskınları için ZEYNEL ŞAHİN

- Cumartesi Anneleri için AYŞE TEPE

- Çorlu tren kazası için MISRA ÖZ   

- Farplas direnişi için NEJLA DOLAŞIK                              

- Kötü muamele ve hasta tutsaklar AV. HÜLYA YILDIRIM                     

- Roboski aileleri için FERHAT ENCU                     

- SOMA için KAMİL KARTAL

- Suruç aileleri için METİN KILIÇ

- Şenyaşar ailesi için EMİNE ŞENYAŞAR

Hakikat: 14:30-16:00

- Devletin hakikati – AHMET ŞIK                            

- Ekonominin hakikati – BAHADIR ÖZGÜR

- Sağlığın hakikati – DR. ESİN DAVUTOĞLU ŞENOL

- Kürt sorununun hakikati – FATMA KURTULAN

- Kadınların hakikati – FİDAN ATASELİM

- Emeğin hakikati – MERT BÜYÜKKARABACAK  

- Ekolojinin ve kentin hakikati – mektubuyla MÜCELLA YAPICI

- Türkiye dış politikasının hakikati – MÜHDAN SAĞLAM            

- Hukukun hakikati – ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN

- Yargının hakikati – İLHAN CİHANER

- Çocukların hakikati – SEVİNÇ KOÇAK

Hesaplaşma

- ERDAL ATAŞ – SMF TEMSİLCİSİ

- ERKAN BAŞ – TİP GENEL BAŞKANI

- MİTHAT SANCAR – HDP EŞ GENEL BAŞKANI

- NEBİYE MERTTÜRK – HALKEVLERİ GENEL BAŞKANI

- ÖZGE AKMAN – EHP SÖZCÜSÜ

- PERİHAN KOCA – TÖP SÖZCÜSÜ

- SELMA GÜRKAN – EMEP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI