‘Gece zammı’ gasbına sağlık emekçilerinden tepki

‘Gece zammı’ gasbına sağlık emekçilerinden tepki

Sağlık işçileri toplu sözleşmedeki gece çalışma zammının gasbedilmesine karşı Ankara’da eylem yaptı.

Ankara’nın çeşitli hastanelerinde çalışan sağlık işçileri, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçtiklerinde gasbedilen hakları, iş tanımı dışında iş yapmaya zorlanmaları ve toplu sözleşmedeki gece çalışma zammının gasbedilmesine karşı eylem yaptı.

Evrensel’de yer alan habere göre Ankara Ulus meydanında yapılan açıklamada, sağlık emekçilerinin 7/24 çalıştığına dikkat çekildi. İşçilerin iş tanımları dışında çalıştırıldığı belirtilen açıklamada, kamu hastanelerinde hasta bakım işinin de temizlik işçilerine yaptırıldığı aktarıldı. 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin giriş sözleşmelerinde maaş + yüzde 7 dilim alacak olmasına rağmen yüzdelik paylarının gasbedildiği belirtilen açıklamada, bu konuda hak edişlerin ödendiği emsal davalara rağmen bakanlığın bu yanlıştan dönmediği ifade edildi. Bununla birlikte kendilerine yönelik emeklilik dayatması da olduğu aktarılan açıklamada, sürekli işçi kadrosunda istihdam edilenlerin emeklilik koşullarını yerine getirdikten sonra çalışmaya devam edebildiği ama KHK ile kadroya geçenlerin istemedikleri halde emekli edildiği dile getirildi.

GENELGEYLE HASK GASBI

Öz Sağlık İş’in imzaladığı toplu iş sözleşmesinde gece çalışmasının yüzde 35 zamlı ücretlendirilmesi hükmünün, Sağlık Bakanlığının genelgesiyle kaldırıldığı kaydedilen açıklamada, “Sağlık bakanlığı bu toplu sözleşmeyi kendi rızasıyla imzaladığı halde hem de akabinde de çıkardığı genelge ile yok sayıyor. Gece çalışması toplu sözleşmede kazanılmış bir haktır. 81 ilde yayınladıkları genelge ile çalışma sistemini üçlü vardiya sistemine çevirmeleri, zaten zor olan işçinin çalışma sistemini iyi ve zorlaştırmıştır” denildi. İşçilerin haklarını grev ve eylemler sayesinde kazandığı belirtilen açıklamada, bu konuda mücadeleye devam edecekleri vurgulandı.